Elinkeinoelämän edunvalvontaa
Markkinatalouden edistäminen
Markkinatalouden toimivuuteen ja yritystoiminnan säätelyyn liittyvät asiat ovat jatkuvasti esillä kauppakamarin toiminnassa. Elinkeinoelämän edunvalvonta on kauppakamarin ydinosaamista.
Jäsenyys kauppakamareissa on vapaaehtoista. Kauppakamarien toiminta perustuu kauppakamarilakiin. Kauppakamari on toimialueensa yritysten edunvalvonta‑, asiantuntija- ja palveluorganisaatio.
Suomessa kauppakamarien jäsenistä pääosa on pk-yrityksiä. Jäseniä on suomalaisissa kauppakamareissa on yhteensä noin 19.000 ja niihin kuuluu seudun merkittävimmät yritykset. Myös useimmat kunnat ovat kauppakamarien jäseniä.
Kauppakamarien toiminnassa edunvalvonta painottuu jäsenyritysten näkemysten esille tuomiseen ja asioiden eteenpäin viemiseen. Tavoitteena on tehdä Etelä-Karjalasta ja Suomesta mahdollisimman houkutteleva yritysten sijaintipaikka.
Kauppakamari vaikuttaa alueensa viranomaisiin kaikissa elinkeinoelämälle tärkeissä asioissa jo suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa. Tärkeitä edunvalvonnan kohteita ovat infrastruktuuri- ja koulutusasiat.
Kauppakamari tekee yhteistyössä alueen yritysten kanssa aloitteita toimintaympäristön parantamiseksi. Jäsenyritysten edustajat toimivat kauppakamarin luottamushenkilöinä (hallitus ja valiokunnat) tuomalla esiin asioita, joissa kauppakamarin on ryhdyttävä toimenpiteisiin.
Asiantuntemus on hallituksessa ja valiokunnissa
Edunvalvontatyötä tehdään kauppakamarin hallituksessa ja eri toimialoja edustavissa valiokunnissa (seitsemän toimialavaliokuntaa). Valiokuntiin kuulu oman toimialansa parhaat asiantuntijat.
Kauppakamari on verkostojen ja yhteisöjen rakentaja. Se varmistaa ja kehittää alueen elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä kansainvälistyvässä toimintaympäristössä.
Edunvalvonta painottuu infrastruktuuriin, osaavan työvoiman saatavuuteen, aluesuunnitteluun sekä yritysten tarpeita vastaavan koulutuksen tarjoamiseen. Lisäksi kauppakamarit järjestävät erilaisia tilaisuuksia, joissa päättäjät ja yritysjohto voivat keskustella ja vaihtaa mielipiteitä.
Luottamushenkilöt keskeisiä vaikuttajia
Kauppakamaritoimintaan sitoutuneet luottamushenkilöt ovat keskeisiä vaikuttajia edunvalvonnassa. Kauppakamari vaikuttaa ja esittää elinkeinoelämän näkemyksiä talousalueensa kunnille ja valtion viranomaisille. Kauppakamariryhmän voimana on edunvalvonnan monipuolisuus ja vaikuttavuus.
Päättäjille välitetään ennakoivasti elinkeinoelämän perusteltuja näkemyksiä. Edunvalvonnan on oltava oikea-aikaista. Kauppakamarit kysyvät jatkuvasti jäsenyritystensä mielipiteitä ja välittävät näitä tietoja päättäjille ja tiedotusvälineille. Vaikuttamisen välineitä ovat selvitysten ja kyselyjen ohella lausunnot ja kannanotot ajankohtaisista asioista.
Edunvalvonnan keinot
Yritysten toimintaedellytyksiä kehitetään aloittein, lausunnoin ja järjestämällä kokouksia ja seminaareja sekä käynnistämällä yhteistyöprojekteja. Tähän tarkoitukseen pyritään myös kauppakamarin tiedotus- ja julkaisutoiminnalla sekä osallistumalla yhteistyöhön muiden samaan päämäärään pyrkivien organisaatioiden kanssa. Verkostoituminen sekä yksityisen ja julkisen sektorin välinen kumppanuus ovat avainasemassa tulosten aikaansaamisessa.