Innovaatiot ja niiden suojaaminen on olennainen osa menestyvää liiketoimintaa nykyaikaisessa markkinaympäristössä ja Suomen kilpailukyvyn perusta. Ne parantavat tuottavuutta, tehostavat prosesseja, vähentävät ympäristöhaittoja, lisäävät kilpailukykyä ja luovat uusia mahdollisuuksia kasvuun ja kehitykseen. Innovaatioiden merkitys ulottuu kaikenkokoisiin yrityksiin kaikilla toimialoilla ja niiden vaikutus voi olla ratkaiseva yrityksen pitkän aikavälin menestykselle. Yksi keskeisimmistä liiketoiminnan jatkuvuuden takaamiseen tähtäävistä toimenpiteistä onkin näihin innovaatioihin liittyvien immateriaalioikeuksien (IPR) turvaaminen. Tämä on erityisen tärkeää toimittajille, joiden liiketoiminta perustuu innovatiivisten teknologioiden ja tuotteiden kaupallistamiseen. Oikeuksien turvaaminen ja oikeuksista sopiminen on kuitenkin kaksisuuntainen prosessi, jossa myös tilaajalla on osittain toimittajasta poikkeava intressi immateriaalioikeuksiin liittyen. Tätä prosessia hallitaan sopimuksilla kuten toimitussopimuksilla, lisenssisopimuksilla, alihankintasopimuksilla, sekä salassapitosopimuksilla (NDA) ja onkin molempien osapuolten intressissä, että asioista sovitaan kirjallisesti.
Toimittajalle on yleensä ensisijaisen tärkeää säilyttää oikeudet sen tekemiin innovaatioihin ja mahdollistaa niiden kaupallinen hyödyntäminen myös jatkossa. Toimittajan tulisikin tällöin sisällyttää sopimuksiin selkeät ehdot siitä, että kaikki sen tuotekehityksessä syntyneet immateriaalioikeudet, kuten patentit, hyödyllisyysmallit, tekijänoikeudet, tavaramerkit ja mallioikeudet, säilyvät toimittajalla. Oikeuksista sopimista helpottaa se, että toimittaja on tehnyt tarvittavat rekisteröinnit oikeuksien merkitsemiseksi itselleen. Lisäksi sopimuksiin voidaan sisällyttää ehtoja siitä, että sopimuskumppani sitoutuu pitämään kaikki toimittajan teknologiaa ja tuotetta koskevat luottamukset tiedot ja liikesalaisuudet salassa. Tämä on tärkeää esimerkiksi patenttien ja mallioikeuksien kannalta, jotka lähtökohtaisesti edellyttävät, ettei keksintö ole tullut julkiseksi ennen hakemuksen jättämistä.
Toisaalta myös tilaajan on tärkeää varmistaa, että immateriaalioikeudet otetaan sopimuksissa asianmukaisesti huomioon. Tilaajan tahtotila on tyypillisesti ainakin varmistaa, että sillä on oikeus hyödyntää innovaatioita sisältäviä tuotteita omassa liiketoiminnassaan ilman huolta siitä, että se joutuu korvausvastuuseen kolmatta osapuolta kohtaan immateriaalioikeuksien loukkauksesta. Luontevin tapa turvata tämä oikeus tämä on velvoittaa toimittaja ottamaan vastuu oikeuksien omistajuudesta ja mahdollisiin loukkausväitteisiin vastaamisesta.
Edellä kuvatut pääsäännöt soveltuvat esimerkiksi perinteiseen toimitussuhteeseen, mutta toisinaan oikeuksien ja niihin liittyvien vastuiden jakaantuminen ei ole näin selkeää. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi tilausvalmistus, eri toimittajien komponenteista koostuva valmistus tai yhteistyönä toteutettava tutkimus ja tuotekehitys, jonka tuloksena syntyvä keksintö tai tuote ei välttämättä olekaan vain toisen osapuolen omaisuutta ja vastuulla, vaan kuuluu osapuolille esimerkiksi näiden taloudellisen tai innovatiivisen panoksen mukaisessa suhteessa. Edellä mainittuja elementtejä sisältäviin yhteistyösopimuksiin tai tutkimus- ja tuotekehityssopimuksiin sisältyykin omat huomioitavat erityispiirteensä.
Immateriaalioikeuksiin liittyville sopimusehdoille on tyypillistä, että niille on määriteltävissä jonkinlainen hintalappu eli ne vaikuttavat suoraan sopimuksen perusteella maksettavaan hintaan. Sopiminen on syytä aloittaa kartoittamalla minkälaisia oikeuksia yhteistyö sisältää tai sen tuloksena syntyy ja kiinnittää erityistä huomiota näiden oikeuksien sisällön määrittelemiseen sopimuksessa. Tämän lisäksi on hyvä miettiä ainakin: Mitä immateriaalioikeuksille tapahtuu, kun sopimus päättyy tai sitä rikotaan? Entä miten sopimus reagoi siihen, jos oikeuksiin liittyvä suoja lakkaa? Kokonaisuudessaan oikeuksien turvaaminen sopimuksilla vaatii molempien osapuolten aktiivista osallistumista sopimusneuvotteluihin. IPR-lakimiehen käyttäminen apuna immateriaalioikeuksien suojaamisessa, sekä sopimuksen laatimisessa ja neuvottelemisessa auttaa varmistamaan, että yrityksen liiketoiminnan kannalta kriittiset seikat tulevat huomioiduksi. Tämän lisäksi se säästää osapuolia usein myöhemmiltä riidoilta.
Berggren Oy
Kirjoittaja on liikejuridiikkaan ja yritysten immateriaalioikeuksiin erikoistunut lakimies