Korko- ja valuuttasuojaukset epävarmuuden ytimessä
Markkinakorot ovat jatkaneet nousuaan nopeasti ”nollatasoilta” ylöspäin keväästä 2022 alkaen. Esimerkiksi 12 kuukauden Euribor-korko on noussut noin puolentoista vuoden aikana yli 4 %:n. Historiallisesti yhtä korkealla on oltu viimeksi vuoden 2008 lopulla.
Huolimatta suhteellisen vakaasta historiallisesta kehityksestä, viimeisen 5 vuoden aikana Euron valuuttakurssi Yhdysvaltain dollaria vastaan (EURUSD) on vaihdellut noin 24 %*. Vastaavalla tavalla laskettuna Euron valuuttakurssi Ruotsin Kruunua vastaan (EURSEK) on vaihdellut noin 18 %*. Jos tarkasteluun otetaan kehittyvien markkinoiden valuuttoja, vaihtelut ovat huomattavasti edellistä suurempia.
Kokonaisuutena korkomarkkinaa ja rajauksin myös valuuttamarkkinaa voitaneen luonnehtia turbulentiksi. Suojausten sopimustasot tällä hetkellä erityisesti korkomarkkinassa ovat viime vuosien historiaan verrattuna korkeammalla tasolla. Suojausten suunnittelu ja toteuttaminen nyt ei kuitenkaan ole myöhäistä tai turhaa.
Mikäli yrityksellä on paljon nettovelkaa suhteessa sen todelliseen kantokykyyn, korkosuojauksella turvataan parhaimmassa tapauksessa yrityksen toimintaedellytykset. Vastaavalla tavalla ulkomaan valuutan määräisiä kassavirtoja, saatavia tai velkoja suojaamalla yritys voi lukita merkittävän osan toiminnan riskistään ja keskittyä varsinaiseen liiketoimintaan. Suojausten mahdollisesti aiheuttama tulosvaikutus voidaan tietyissä tapauksissa eliminoida suojauslaskennan avulla, jolloin suojaaminen ei vaikuta merkittävästi yhtiön toiminnan tuloksen tunnuslukuihin johdannaissopimuksen juoksuaikana.
Erityisesti nykyisessä markkinatilanteessa suojaukset ovat vakuutus tulevaisuuden potentiaalista menetystä vastaan; yritys tietää etukäteen paljonko se maksaa tulevaisuudessa korkoa, millä kurssilla se vaihtaa valuuttaa tai millä hinnalla ostaa hyödykkeitä tiettynä ajan hetkenä. Suojausten taloudellinen mielekkyys liittyy pohjimmiltaan riskinottohalukkuuteen ja ennen kaikkea riskinkantokykyyn.
Miten KPMG voi auttaa?
Määrittelemme yhdessä asiakkaan kanssa liiketoimintaan ja tavoitteisiin parhaiten soveltuvan suojauspolitiikan ja suunnittelemme käytännön toimintatavan suojausten toteuttamiselle sopivilla instrumenteilla. Osana suojausten suunnittelua voimme auttaa myös kirjanpidon kysymyksissä ja IFRS-vaatimusten mukaisessa suojauslaskennassa. Autamme myös konsernin sisäisten suojausten tekemisessä.
Ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää!
Advisory Senior Manager Perttu Hankonen
*Tarkastelussa kuukauden keskimääräinen kurssi.