Tiedote 6.4.2023
KAUPPAKAMARIT ESITTÄVÄT HALLITUSOHJELMAAN ERITYISTOIMIA
Venäjän hyökkäyssodan ja muuttuneen turvallisuuspolitiikan vuoksi Pohjois- ja Etelä-Karjalan kauppakamarit esittävät Suomen hallitusohjelmaan erityistoimia. Ne tulee kohdentaa pahiten tilanteesta kärsineille maakunnille, jotka sijaitsevat NATO-rajan kriittisimmässä paikassa itärajalla. Elinvoiman lisääminen ja alueen asuttuna pysyminen rajamaakunnissa ovat nyt myös turvallisuuskysymyksiä; ei vain aluepolitiikkaa.
Suurten yritysten investointituki kannustimena mahdollistaisi jopa 2400 uutta työpaikkaa rajamaakunnissa. Yrityksillä on kykyä ja halua toteuttaa investointeja alueelle, mutta ne kilpailevat usein oman yhtiön sisällä investointien sijoittumisesta. Isojen yritysten investoinnit toisivat alihankintaan merkittäviä mahdollisuuksia myös pk-sektorille.
Pohjoiskarjalaiset yritykset ovat menettäneet Venäjän kaupassa vuositasolla noin 130 miljoonaa euroa liikevaihtoa. Tämä tarkoittaa noin 1300 työpaikkaa. Etelä-Karjalassa pelkästään palvelutoimialan liikevaihdon menetys on noin 350 miljoonaa euroa vuodessa.
Pohjois- ja Etelä-Karjala ovat kärsineet sekä kansainvälisen matkailun että Venäjän viennin romahduksesta. Lisäksi komponenttipula on vaikeuttanut tuotannon optimointia. Logistiset haasteet ovat vaikuttaneet erityisesti Saimaan kanavaa aiemmin hyödyntäneiden yrityksien toimintaan lisäten merkittävästi logistiikkakustannuksia. Tuulivoiman rakentamisen tutkaongelmat rajoittavat vihersiirtymän toteutusta maakunnissa. Merkittäviä isoja investointeja ei ole tehty perinteisillä teollisuuden aloilla; turvallisuustilanne on saattanut vaikuttaa tähänkin.
Vaikka korvaavia markkinoita on löydetty yritysten tuotteille, tuotantokustannusten rajua nousua ei ole voitu siirtää hintoihin. Kiihtynyt inflaatio ja korkojen nousu ovat nostaneet merkittävästi investointirahan hintaa. Vaikutukset alueen pk-yrityksien investointeihin ovat olleet merkittävät. Isojen yritysten toimitusketjuja yritetään siirtää mm. Kiinasta Eurooppaan. Tämä luo uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille, jos yritysten investointeja saadaan alueelle.
Yritykset valitsevat investointipaikakseen liiketoimintansa kannalta kilpailukykyisimmän alueen, mikä pystyy tuomaan myös kilpailuetua. Pohjois- ja Etelä-Karjalassa pk-sektorin investoinnit ovat vähäisiä. Tavoitteena on saada isojen yritysten ja Suomessa toimivien kansainvälisesti omistettujen yritysten investoinneista kannattavampia ja houkuttelevampia Karjalaan kuin ulkomaille. Tavoitteena on myös lisätä kansainvälisten suuryritysten tuotannollisia vähähiilisiä vihersiirtymäinvestointeja.
Ehdotetut erityistoimet:
- Kirjataan hallitusohjelmaan maininta erityistoimista Pohjois- ja Etelä-Karjalan alueille yritysten tukemisesta.
- Investointituki isoille yrityksille max. 20 %, tavoitteena on saada Pohjois- ja Etelä-Karjalaan yhteensä kaksi miljardia euroa tuotannollisia investointeja seuraavien viiden vuoden aikana.
- Rahaa tarvitaan näiden kahden maakunnan alueelle 70 miljoona euroa vuosittain. Rahoitus voidaan toteuttaa joko kansallisella tai EU-rahalla.
- Viennin kasvu ja työpaikkojen lisääntymisen tavoitteena on yhteensä 2400 uutta työpaikkaa; 1200 uuttaa työpaikkaa per maakunta.
- Suuyritysten alueellinen keskittyminen lisää yritysten välisiä synergiaetuja, verkostoja ja ekosysteemejä lisäten myös pienyritysten toiminnan kannattavuutta ja innovatiivisuutta.
- Notifioidaan EU-komission kanssa viiden vuoden investointitukiohjelma Pohjois- ja Etelä-Karjalaan tavoitteena merkittävien investointien saaminen alueella toimiviin tuotantoinvestointeihin
Lisätietoja antavat:
Pohjois-Karjala
Antti Toivanen
Toimitusjohtaja
Pohjois-Karjalan kauppakamari
p. 050 32 777 32
sp. antti.toivanen@kauppakamari.fi
Etelä-Karjala
Mika Peltonen
Toimitusjohtaja
Etelä-Karjalan kauppakamari
p. 040 513 4490
sp. mika.peltonen@kauppakamari.fi