Eroon turhista työntekijän kilpailukieltositoumuksista
Vuoden alussa tuli voimaan lainmuutos, jonka johdosta työnantajien on maksettava työsuhteen jälkeisistä kilpailukielloista työntekijälle korvaus. Korvaus on 40 % työntekijän palkasta, jos rajoitusaika on enintään 6 kuukautta. Jos rajoitusaika on yli 6 kuukautta, korvauksen määrä on 60 % työntekijän palkasta.
Rivityöntekijän kilpailukielto voi olla oikeudellisesti pätemätön. Silti kilpailukieltoja on käytetty laajasti – varmuuden vuoksi. Miksipä ei olisi, sillä kilpailukieltositoumuksesta ei ole aiheutunut kustannuksia tai harmia työnantajille.
Hallituksen tavoitteena on ollut vähentää kilpailukieltosopimusten käyttöä ja lisätä työvoiman liikkuvuutta työmarkkinoilla. Tavoite varmasti onnistuu, sillä nyt on jo nähtävissä, että jotkut työnantajat ovat irtisanoneet sellaisia kilpailukieltoja, joita ei pidetä täysin välttämättömänä.
Nyt onkin järkevää irtisanoa kaikki turhat ja varmuuden vuoksi tehdyt kilpailukieltositoumukset. Työnantajalla on oikeus ilman irtisanomisaikaa irtisanoa ennen 1.1.2022 sovittu kilpailukieltosopimus vuoden 2022 loppuun mennessä. Vuoden 2022 puolella tehdyn kilpailukieltosopimuksen työnantaja voi irtisanoa noudattaen irtisanomisaikaa, jonka pituuden on oltava vähintään kolmasosa rajoitusajan pituudesta, kuitenkin vähintään kaksi kuukautta. Irtisanomisoikeutta ei kuitenkaan ole enää sen jälkeen, kun työntekijä on ilmoittanut työsopimuksen päättämisestä.
Mikäli kilpailukieltositoumuksista joudutaan luopumaan, on katse suunnattava muihin keinoihin, kuten sitouttaviin, positiivisiin ratkaisuihin.
Kilpailukiellosta riippumatta työnantajan kannattaa varmistaa, että työntekijät ovat perillä liikesalaisuuksien suojasta ja salassapitovelvollisuudesta. Lisäksi on syytä varmistaa sopimuksin, että työnantaja saa mahdollisimman laajasti immateriaalioikeudet työntekijän luovan työn tuloksiin.
Jussi Luukko
Asianajaja
Asianajotoimisto Laine Nikkanen Luukko Oy