Asiantuntija-artikkeli eJäsenkirje 16.12.2021
Kehittyneistä palkitsemismalleista apua henkilöstön sitouttamiseen – vai onko vanhassa vara parempi?
Valitettavan usein kuulee, kuinka yritysten on haasteellista löytää osaavaa henkilöstöä ja vastaavasti avainhenkilöt ovat kilpailijoiden houkuttelun kohteena. Sen vuoksi yritykseen sitoutunut ja työstään motivoitunut henkilöstö on monelle yritykselle tärkeä osa toiminnan elinehdoista. Erityisesti perhe- ja kasvuyritykset ovat riippuvaisia osaavasta henkilöstöstä ja heidän panoksestaan yrityksen kasvulle ja menestymiselle.
Työnantajayhtiöllä on useita keinoja sitouttaa, kannustaa ja palkita henkilöstöään. Perinteisinä pidettäville malleille on myös vaihtoehtoja, jotka voivat olla monessakin mielessä toimivampia ja verotuksen näkökulmasta tehokkaampia kuin tavanomaiset mallit. Etenkin avainhenkilöiden kohdalla osakeperusteiset kannustinjärjestelmät ovat toimivia. Omistajuus luo intressin yhtiön arvon kehittämiseen ja osakepohjaiset järjestelyt ovat siten tehokkaita pitkän aikavälin kannusteita. Varsinkin aikaisen vaiheen kasvuyritysten kohdalla omistajuus ja siihen liittyvä arvonnousun mahdollisuus voi olla se houkutin, joka saa rekrytoitavan henkilön sitoutumaan yritykseen ja kestämään kehitysvaiheen haasteet.
Listaamattomien yhtiöiden henkilöstöantien verotukseen tuli merkittävä muutos vuoden 2021 alusta alkaen, kun tuloverolakiin (1535/1992, TVL) lisättiin uusi henkilöstöanteja koskeva säännös TVL 66 a §. Säännöstön mukaan listaamattoman yhtiön osakkeita on mahdollista antaa henkilöstölle matemaattisella arvolla ilman ansiotuloverotusta, mikäli etu on henkilöstön enemmistön käytettävissä. Kyseessä on merkittävä muutos vanhaan käytäntöön nähden. Osakkeen matemaattinen arvo perustuu yhtiön nettovarallisuuteen, mikä voi olla merkittävästikin yhtiön käypää arvoa alhaisempi. Myöhemmin osakkeiden arvonnoususta realisoituva etu verotetaan lähtökohtaisesti pääomatulona.
Veroedun kohdentamiseksi säännöksen soveltamisalaa on rajattu. Edullista verokohtelua ei sovelleta sellaisiin henkilöihin, jotka omistavat jo yli 10 prosenttia yhtiön osakkeista tai äänimäärästä, eikä tällaisia henkilöitä huomioida myöskään henkilöstön enemmistön laskennassa. Vastaavaa rajausta sovelletaan myös, jos henkilön perheenjäsenen tai heidän yhteinen omistuksensa ylittää 10 prosentin rajan. Rajauksena on myös, että uusi henkilöstöantietu koskee aiemmasta sääntelystä poiketen vain työnantajayhtiön osakkeita. Esimerkiksi emoyhtiön osakkeiden antamiseen tytäryhtiön työntekijöille sääntelyä ei sovelleta, vaan näissä tilanteissa vaihtoehtona on edelleen voimassa olevan TVL 66 §:n soveltaminen.
Osakepohjaisia malleja voidaan rakentaa kustannustehokkaasti myös vahvan taseen omaaville yhtiöille esimerkiksi johdon holdingyhtiöiden tai niin sanotun reverse liquidation preference-mallin avulla. Olipa osakepohjainen kannustinjärjestelmä mikä hyvänsä, edellyttää se tarkkaa suunnittelua ja hyvin mietittyä osakassopimusta. Lisäksi osakassopimuksessa sovitun toteutumisen varmistamiseksi on tärkeää huomioida myös yhtiöoikeudelliset näkökohdat.
Jos osakepohjaiset mallit eivät syystä tai toisesta sovellu, on yhtenä houkuttelevana vaihtoehtona henkilöstörahasto. Se voidaan perustaa jo 10 hengen yrityksiin. Lisäksi yhtiön liikevaihdon tulee perustamisvaiheessa olla vähintään 200 000 euroa. Henkilöstörahasto soveltuu siis hyvin laajaan joukkoon yrityksiä. Henkilöstörahasto on rahana maksettavaan tulospalkkioon nähden selkeästi edullisempi vaihtoehto. Työntekijän verotus kohdistuu vasta aikaan, jolloin hän nostaa eriä rahastosta ja tällöin nostetusta rahasto-osuudesta on 20 prosenttia verovapaata ja 80 prosenttia veronalaista ansiotuloa. Henkilöstörahastoon siirretyistä eristä tai sieltä nostetuista osuuksista ei makseta lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja. Monesti yritykset maksavatkin saatavan sivukulusäästön ansiosta henkilöstörahastoerän lisäosaa eli palkkiota siitä, että henkilöstö rahastoi palkkionsa. Lisäksi henkilöstörahasto on itsessään verovapaa.
Vaihtoehtojen kirjo on laaja. Tarkalla suunnittelulla jokaiselle yritykselle voidaan löytää sille sopivin vaihtoehto oman henkilöstön kannustamiseksi ja sitouttamiseksi. Etenkin yritysten avainhenkilöt ovat jatkossakin kriittisen tärkeässä asemassa yritysten menestymisen toteuttamisessa – tähän voidaan vastata muullakin kuin peruspalkkaa nostamalla.
Paavo Martikainen
Veroasiantuntija
KPMG Oy Ab
Paavo Martikainen toimii veroasiantuntijana KPMG Oy Ab:n Lappeenrannan toimistolla.