Asiantuntija-artikkelit eJäsenkirje 18.12.2019
ARTIKKELI 1
Ostettiin bisnes – mitä ostettiin?
Osakekaupan ja liiketoimintakaupan eroista
Yritys voi haluta laajentaa liiketoimintaa muutenkin kuin orgaanisen kasvun avulla. Tällöin yritysjohto usein harkitsee liiketoiminnan laajentamista ostamalla lisää liiketoimintaa, mikä mahdollistaa nopeamman kasvun. Motiivina voi olla esimerkiksi myös osaamisen ja tietotaidon hankkiminen tai immateriaalioikeusien hankinta. Joskus voidaan hakea myös synergiaetuja, kustannustehokkuutta tai ostaa kilpailija pois markkinoilta.
Liiketoiminnan hankinta voidaan toteuttaa käytännössä joko ostamalla yritys (osakekauppa tai esim. avoimen yhtiön osuuksien ostaminen) tai liiketoiminnan ostamisella (liiketoimintakauppa). Riippumatta motiivista, miksi liiketoimintaa hankitaan, tulee ymmärtää osakekaupan ja liiketoimintakaupan ero.
Tässä artikkelissa tarkastellaan osakeyhtiön osakkeiden tai liiketoiminnan myyntiä.
Mikä on osakekauppa?
Osakekaupassa ostaja ostaa yhtiön osakekannan. Myyjänä näin ollen ovat ostettavan yhtiön osakkeenomistajat. Osakekaupan seurauksena ostaja maksaa myyjälle kauppahinnan ja näin ollen ostajataho saa määräysvallan yhtiössä.
Osakekaupan jälkeen yhtiön osakasluettelo tulee päivittää, mutta yhtiössä ja sen toiminnassa ei tapahdu suoraan mitään toiminnallisia muutoksia kaupan seurauksena. Jos ostajana on yhtiö ja osakekaupan jälkeen ostajayhtiöstä on tullut emoyhtiö, hallituksen on viivytyksettä ilmoitettava siitä tytäryhteisön hallitukselle tai vastaavalle toimielimelle. Tytäryhteisön hallituksen tai vastaavan toimielimen on annettava emoyhtiön hallitukselle konsernin aseman arvioimiseksi ja sen toiminnan tuloksen laskemiseksi tarvittavat tiedot.
Ennen osakekauppaa on usein järkevää luopua yhtiön ylimääräisestä omaisuudesta, josta ostaja ei halua maksaa ja jakaa voittovaroja myyjille.
Ostetun yhtiön toiminta
Ostettu yhtiö vastaa edelleen sopimuksistaan ja muista sitoumuksistaan ja toimii edelleen itsenäisenä yhtiönä. Yhtiön työntekijät ja toimitusjohtaja sekä hallitus jatkavat yhtiön palveluksessa. Tavallista on kuitenkin, että uusi omistaja haluaa vaihtaa yhtiön hallituksen mieleisekseen ja myös yhtiön toimitusjohtaja saatetaan vaihtaa.
Uusi omistaja saattaa haluta tehdä myös muita muutoksia ostamansa yhtiön toimintaan, mutta on huomioitava, että, koska yhtiöt ovat erillisiä, tulee päätöksenteon tapahtua myös ostetun yhtiön omissa toimielimissä.
Kannattaa myös huomioida, että sellainen yhtiön ja sen ainoan osakkeenomistajan välinen sopimus tai sitoumus, joka ei kuulu yhtiön tavanomaiseen liiketoimintaan, on merkittävä tai liitettävä hallituksen kokouksen pöytäkirjaan.
Ostettu yhtiö voidaan tarvittaessa fuusioida myöhemmin ostajayhtiöön.
Mikä on liiketoimintakauppa?
Liiketoimintakaupassa myyjäyhtiö myyn tietyn määritellyn liiketoiminnan ostajalle ja saa vastikkeeksi kauppahinnan. Liiketoiminta siirtyy ostajalle. Liiketoiminnan ja siihen siirtyvien oikeuksien ja velvollisuuksien määritteleminen on erityisen tärkeää, jotta tiedetään, mikä on kaupan kohteena.
Myös liiketoimintakaupan mukana siirtyvien työntekijöiden määrittely on erityisen tärkeää. Jos liiketoiminnan luovuttaminen muodostaa työsopimuslaissa tarkoitetun liikkeen luovutuksen, tulee tämä ottaa huomioon, kuten myös yhteistoimintalain mukainen tiedottamisvelvollisuus. Liikkeen luovutuksessa liiketoimintaan kuuluvat työntekijät siirtyvät automaattisesti ja pakottavasti ostajan palvelukseen.
Liiketoimintakauppa sopii yleensä tilanteisiin, jossa halutaan hankkia tietty liiketoimintakokonaisuus, mutta ei muuta liiketoimintaan liittymätöntä.
Kauppaan liittyvät sopimukset ja muu dokumentaatio
Sekä liiketoimintakauppaan että osakekauppaan liittyy ostokohteen tarkastus ja tätä koskeva raportti (due diligence), joka poikkeaa ostokohteesta riippuen. Kauppaan liittyy säännönmukaisesti myös jo neuvotteluvaiheessa tehtävä salassapitosopimus. Kaupasta laaditaan kauppakirja, ja usein saatetaan laatia myös esi- tai aiesopimus kaupan toteuttamisesta.
Kaupan toteuttamisessa voidaan joutua huomioimaan myös esimerkiksi viranomaislupien ja sopimusten siirtäminen ja sopimusten jatkuminen. Myös erilaiset rahoitusjärjestelyt ja niihin liittyvä dokumentaatio voi tulla laadittavaksi ja myös työsopimukset, jos halutaan esimerkiksi sitouttaa aiemmat omistajat yhtiöön työntekijöinä kaupan jälkeen.
Sekä liiketoiminta- että osakekauppa vaativat käytännössä eri alojen asiantuntijoiden käyttöä mm. asiakirjojen laadinnassa, ostokohteen arvon määrittämisessä ja verokysymyksissä. Kaupan toteuttamiseen tuleekin varata riittävästi aikaa ja taloudellisia resursseja, ja käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita.
Mika Lahtinen
lakimies
Helsingin seudun kauppakamari
ARTIKKELI 2
Tekijänoikeus työsuhteessa Suomessa ja EU:ssa
Luovaa työtä tehdään usein työsuhteessa, ja kuten toivottavaa on, tuloksia tuppaa syntymään. Kysymys siitä, kenelle luovan työn tulokset kuuluvat, ei ole yksiselitteinen, vaan lainsäädännöt poikkeavat toisistaan eri EU-maissa.
Suomessa sopiminen paikallaan
Suomen työoikeudessa lähdetään siitä, että työntekijä saa työstään palkan, kun taas työnantajan johdon ja valvonnan alaisuudessa tehdyn työn tulokset kuuluvat työnantajalle. Lähtökohtaisesti työn tuloksia saa myös hyödyntää työnantajan toiminnassa, mutta asia ei teosten osalta ole näin suoraviivainen. Tekijänoikeuden mukaan oikeus teokseen syntyy teoksen luoneelle ihmiselle. Näin myös silloin, jos teos on luotu työsuhteessa, eli työnantajalla ei ole automaattista oikeutta työsuhteessa luotuun teokseen Suomen lain mukaan.
Tekijänoikeudessa tarkoitettuja teoksia voivat olla esimerkiksi kirjoitetut aineistot, sävellykset, elokuvat, valokuvat ja tietokoneohjelmat ja tietokannat.
Poikkeuksen pääsääntöön tekevät tietokoneohjelmat ja tietokannat, sillä tekijänoikeuslain mukaan tekijänoikeus työ- ja virkasuhteessa tehtyyn tietokantaan, tietokoneohjelmaan tai siihen välittömästi liittyvään teokseen siirtyy työnantajalle. Säännöstä ei kuitenkaan sovelleta korkeakoulun opetus- ja tutkimustyössä itsenäisesti toimivan tekijän luomaan tietokoneohjelmaan.
Muiden teosten kohdalla tekijänoikeuden siirtymistä työntekijältä työnantajayritykselle voidaan säädellä sopimuksilla, työehtosopimuksilla tai mahdollisesti vakiintuneella käytännöllä.
Tekijänoikeuden siirtymisestä työnantajalle voidaan sopia työsopimuksella tai erillisellä sopimuksella. Työnantajan kannalta sopimus työsuhdetta solmittaessa olisi selkeintä. Sopimuksella ei ole määrämuotoa, mutta se kannattaa tehdä kirjallisesti. Myös suullinen sopimus on pätevä, mutta sen toteen näyttäminen voi olla vaikeaa. Sopimuksessa tulisi määritellä mm. osapuolet, eli koskeeko se yritystä vai mahdollisesti koko konsernia, missä laajuudessa oikeudet siirretään (muokkaus, edelleenluovutus) ja mitä teoksen käyttömuotoja sopimus koskee. Olisi myös hyvä huomioida miten toimitaan, jos työntekijä ei ole enää yrityksen palveluksessa.
Keskuskauppakamarin, Elinkeinoelämän keskusliiton ja Suomen yrittäjien ”Yrityksen tekijänoikeusoppaassa” aihetta on käsitelty käytännönläheisesti, ja se sisältää mm. mallilausekkeen tekijänoikeuden siirtämisestä työnantajalle.
Tekijänoikeus muissa EU-maissa
Tekijänoikeudet perustuvat pääasiassa kansalliseen lainsäädäntöön eri EU-maissa, vaikka taustalla onkin osin EU-tason säännöksiä sekä kansainvälisiä sopimuksia. Lähtökohtana kansainvälisissä sopimuksissa on kansallisen kohtelun periaate, eli toisten sopimusvaltioiden teoksille taataan ainakin samat oikeudet kuin maan omien kansalaisten teoksille. Tekijänoikeus syntyy automaattisesti, kun teos on luotu.
Tekijänoikeutta työsuhteessa ei ole lainkaan harmonisoitu EU-tasolla, vaan eri maiden lainsäädännöt voivat poiketa toisistaan merkittävästi. Monessa EU-maassa tekijänoikeus siirtyy työnantajalle suoraan lain nojalla, mutta tilanne tulee tarkistaa maakohtaisesti. Tässä voi olla apuna European IP Helpdeskin Signposting Directory, josta löytyy tekijänoikeusviranomaisten yhteystiedot eri maista. Esimerkiksi Alankomaissa tekijänoikeus työsuhteessa tehtyyn teokseen kuuluu työnantajalle, kun taas Ranskassa on näin vain ohjelmistojen osalta.
Maija Kärkäs
päällikkö
Enterprise Europe Network
European IP Helpdeskin yhteyshenkilö Suomessa
European IP Helpdesk
European IP Helpdeskin sivuilta löytyy käytännönläheisiä oppaita IPR-asioissa ja Helpline auttaa pk-yrityksiä konkreettisissa IPR-kysymyksissä. Ks. esim. Copyright essentials ‑opas. Maksuttomaan Helplineen voi ottaa yhteyttä suoraan rekisteröidyttyään tai kauttani: maija.karkas@chamber.fi
ARTIKKELI 3
Arvioi riskit oikein ja menesty kehittyvillä markkinoilla
Kehittyvät markkinat tarjoavat useita liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Uusia tuotteita ja palveluita tarvitaan väestön tulotason noustessa ja yhteiskunnan kehittyessä. Yritysten on hyvä arvioida markkinoiden mahdollisuudet ja riskit mahdollisimman tarkasti menestyäkseen kehittyvillä markkinoilla.
Kehittyvillä markkinoilla tarkoitetaan maita, joissa keskimääräiset tulot asukasta kohden ovat alhaisempia kuin kehittyneissä maissa. Talous kasvaa nopeasti, markkinat ovat epävakaat ja pääomamarkkinat ovat vähemmän kehittyneet kuin kehittyneissä maissa. Kehittyvät maat ovat usein käyneet läpi nopeita muutoksia talouden kasvun vauhdittamiseksi ja pääomamarkkinoiden rakentamiseksi. Kehittyvät maat tarjoavat useita liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille, jotka etsivät uusia markkinoilta ja haluavat kasvaa. Kehittyviä maita ovat monet Aasian, Afrikan ja Lähi-idän maat sekä osa Latinalaisen Amerikan ja Euroopan maista.
Liiketoimintamahdollisuuksia kehittyvillä markkinoilla
Kun kehittymättömistä tai vähemmän kehittyneistä maista tulee entistä kehittyneempiä talouksia, tarjoavat ne uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille, joita suomalaistenkin yritysten on hyvä tutkia. Kun köyhyys vähenee ja uusia kuluttajaluokkia kehittyy, tarvitaan uusia tuotteita ja palveluita tyydyttämään kuluttajien kasvavia tarpeita.
Yrityksen on syytä tutustua paikalliseen kulttuuriin, markkinoihin ja liiketoimintaympäristöön perin pohjiin välttääkseen sudenkuopat suunnitellessaan toiminnan aloittamista tai laajentamista kehittyvillä markkinoilla. Kun yritys onnistuu tarjoamaan oikeita tuotteita strategisesti oikein valituille markkinoille, voi se odottaa liikevaihtonsa ja markkinaosuutensa kasvavan. Menestyminen vaatii kuitenkin myös, että tuotteiden ja palveluiden hinnoittelussa onnistuttu ja että oikea asiakunta on saatu kiinnostumaan tarjonnasta. Kehittyvät markkinat antavat yrityksille usein myös mahdollisuuden innovoida muita markkinoita edullisemmin.
Riskienhallintaan kannattaa sijoittaa ajoissa
Yritykset kohtaavat usein monenlaisia haasteita uudessa liiketoimintaympäristössä. Korruptio on usein ongelma, ja houkutus säätää kauppaa rajoittavia lakeja on suuri. Taloudellinen infrastruktuuri on heikko. Omaisuuden suoja kaipaa parannuksia. Poliittinen ja oikeudellinen järjestelmä sekä rahoitusjärjestelmä ovat kehittymässä.
Yritykset, jotka toimivat pääasiassa vain EU:n sisämarkkinoilla, saattavat helposti unohtaa, että EU:n ulkopuolella yritys kohtaa mitä erilaisimpia haasteita, jotka saattavat liittyä muun muassa lainsäädännön puuttumiseen. Kaupalliset, poliittiset ja tavaroihin liittyvät vahinkoriskit on syytä käydä läpi ennen kauppasopimuksen solmimista, jolloin lasku on todennäköisesti pienempi kuin ongelmatilanteessa. Jo oikean maksutavan tai yleisten Incoterms 2020 ‑toimituslausekkeen valinta vähentää tai poistaa useita kaupankäyntiin liittyviä riskejä. Kun tiedot liikkuvat sähköisessä ympäristössä, on muistettava myös kyber-uhat ja varautuminen niihin.
Tenderit vaativat yrityksiltä erityistä tarkkuutta. Tenderin esittäjän oikeellisuus on hyvä tarkistaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tenderien tutkimisessa yrityksiltä vaaditaan erityistä tarkkaavaisuutta. Yritysten on syytä tarkistaa, onko taho, joka pyytää tarjousta ja joka esiintyy valtiollisena organisaationa, todella sellainen. Usein hallituksen ja eri järjestöjen viralliset tenderit ovat julkisia, ja niihin liittyvien prosessien jatkokäsittely on esitetty hallituksen ja järjestöjen nettisivustoilla, mutta niitäkin kannattaa tutkia huolella.
Valmistautuneena ja rohkeasti kehittyville markkinoille
Kun yritys arvioi tarkasti ja oikein riskit ja liiketoimintamahdollisuutensa, sillä on hyvä mahdollisuus menestyä kehittyvillä markkinoilla. Sama koskee sijoittajia, jotka etsivät tuottoja näiltä markkinoilta.