ASIANTUNTIJA-ARTIKKELIT
eJäsenkirje 20.2.2019
ARTIKKELI 1:
REKRYTOINNIN KOHDISTAMINEN TIETTYYN SUKUPUOLEEN
Työnantajalla on lähtökohtaisesti liikkeenjohtovaltaansa perustuva oikeus valita palkkaamansa henkilö. Tasa-arvolain syrjinnän kiellot rajoittavat kuitenkin työnantajan liikkeenjohtovaltaa.
Työnantajan tulee toimia siten, että avoinna oleviin tehtäviin hakeutuisi sekä naisia että miehiä. Lisäksi työnantajan tulee edistää naisten ja miesten tasapuolista sijoittumista erilaisiin tehtäviin sekä luoda heille yhtäläiset mahdollisuudet uralla etenemiseen.
Tasa-arvolain syrjinnän kiellot
Syrjintä sukupuolen perusteella on kiellettyä. Tietyn sukupuolen vaatimiselle tiettyyn tehtävään on oltava perusteet. Tehtävälle asetettavien vaatimusten pitää olla tehtävän hoitamisen kannalta relevantteja eikä ansioituneempaa hakijaa saa syrjäyttää sukupuolen perusteella.
Sukupuoleen perustuvaa syrjintää eivät kuitenkaan ole toimet tosiasiallisen tasa-arvon edistämiseksi, joilla pyritään tasa-arvolain tarkoituksen toteuttamiseen. Asiallinen peruste voi löytyä esimerkiksi tehtävän henkilökohtaisuudesta, esimerkiksi henkilökohtaisena avustajana toimimisessa voidaan edellyttää avustajan olevan samaa sukupuolta kuin avustettava. Tiettyjen ammattien vaatimukset voivat olla sellaisia, että on perusteltua edellyttää hakijalta tiettyä sukupuolta, kuten esimerkiksi haettaessa miesnäyttelijää miesrooliin. Perusteena voi olla myös tosiasiallisen tasa-arvon edistäminen, josta oli kyse jäljempänä käsiteltävässä tasa-arvovaltuutetun ratkaisussa.
Etukäteen vahvistetut valintaperusteet ja ansiovertailu
Tasa-arvolain mukaan työnantajan on aina tehtävä ansiovertailu, kun hakijoina on sekä miehiä että naisia. Ansioita tulee tarkastella suhteessa työtehtäviin ja työnantajan etukäteen vahvistamiin valintaperusteisiin. Ansiovertailussa otetaan huomioon hakijoiden koulutus, aikaisempi työkokemus ja sellaiset hakijan ominaisuudet, tiedot ja taidot, jotka ovat eduksi tehtävien hoitamisessa. Tasa-arvovaltuutetun mukaan sopivuus, soveltuvuus, työkyky ja muut vastaavat työnhakijan arvionvaraiset henkilökohtaiset ominaisuudet eivät ole tasa-arvolain tarkoittamia ansioita. Ne voivat kuitenkin olla työnantajan valintaperusteena ja ne voidaan ottaa huomioon mahdollisena työnantajan oikeuttamisperusteena valita tehtävään vähemmän ansioitunut hakija.
Vakiintuneen oikeuskäytännön (KKO 2005:24, KKO 1996:141) mukaan työnantajalla on oikeus arvioida ja painottaa hakijoiden ansioita tavalla, jonka työnantaja katsoo parhaiten edistävän tehtävän menestyksellistä hoitamista. Kelpoisuuden täyttyessä ei esimerkiksi korkeampaa koulutusta pidetä välttämättä lisäansiona vaan huomiota voidaan kiinnittää koulutuksen sisällölliseen sopivuuteen haettavana olevan tehtävän kannalta. Suuretkaan erot palvelusvuosien määrässä ei välttämättä merkitse sitä, että kauemmin työssä ollutta pidettäisiin ansioituneempana. Vasta huomattavilla palvelusvuosieroilla on katsottu oikeuskäytännössä olevan merkitystä.
Perehtyneisyyden hankkimiseksi kulloinkin kysymyksessä olevaan tehtävään tarvitaan tietyn pituinen kokemus. Riittäväksi katsottavan kokemuksen määrä vaihtelee eri tehtävissä. Työkokemuksen sisällön osalta ratkaisevaa ei ole yksistään se, onko henkilö hankkinut kokemuksensa juuri haettavana olevaa vastaavassa tehtävässä, vaan tehtävään sopivaa kokemusta on voinut kertyä myös muissa tehtävissä.
Tasa-arvovaltuutetun tuore lausunto
Positiivisella erityiskohtelulla työhönotossa pyritään naisten ja miesten tasapuolisen sijoittumiseen erilaisiin tehtäviin sekä yhtäläisten mahdollisuuksien luomiseen uralla etenemiseen. Positiivisesta erityiskohtelusta oli kyse myös tasa-arvovaltuutetun antamassa tuoreessa lausunnossa (TAS 474/2018, annettu 3.12.2018), jossa useat henkilöt olivat pyytäneet tasa-arvovaltuutettua selvittämään, onko Valmet Automotive Oy:n erityisesti naisiin kohdistettu rekrytointitoiminta naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain mukaista.
Tasa-arvovaltuutetulle toimitettujen tietojen mukaan Valmet Automotive Oy on kertonut muutamissa lehtihaastatteluissa kohdentavansa rekrytointiaan naisiin uudella kampanjalla. Tasa-arvovaltuutettu pyysi Valmet Automotive Oy:ltä selvityksen naisiin kohdistetuista rekrytointitoimenpiteistä.
Selvityksessään Valmet kertoi, ettei aio ilmoittaa työpaikkoja ainoastaan naisten haettaviksi, vaan rekrytointitoimia pyritään ainoastaan kohdistamaan erityisesti naisiin, ja miehet otetaan avoimia työpaikkoja täytettäessä huomioon samoin kuin naisetkin, eikä työnhakijan sukupuolella ole merkitystä työntekijöitä valittaessa.
Tasa-arvovaltuutettu totesi, että työnantaja voi ilman erityistä suunnitelmaa myös kannustaa työpaikkailmoituksessa erityisesti työpaikalla aliedustettua sukupuolta olevia työnhakijoita hakemaan tehtävää. Työpaikkailmoituksessa voidaan myös toivoa hakemuksia kaikkien sukupuolten edustajilta, kun halutaan kannustaa eri sukupuolta olevia ihmisiä hakemaan tehtävää.
Valmetin selvityksen mukaan yrityksen työntekijöistä 70 % oli miehiä. Miesten osuus työnhakijoista oli ollut tyypillisesti myös noin 80 % hakijoista. Tasa-arvovaltuutettu katsoi, että tasa-arvolain tarkoittaman työnantajan edistämisvelvoitteen mukaista on pyrkiä purkamaan työelämän segregoitumista sekä edistämään naisten ja miesten tasapuolista sijoittumista erilaisiin tehtäviin.
Tasa-arvovaltuutettu katsoi, että markkinoimalla autotehtaan työpaikkoja erityisesti naisille, Valmet pyrki tasa-arvolain tarkoituksen mukaisesti edistämään sukupuolten tasa-arvoa työelämässä. Tasa-arvovaltuutettu katsoi lausunnossaan, että tasa-arvolain vaatimusten mukaista oli toivoa lisää naishakijoita koska Valmet Automotiven autotehtaalla työskentelevistä vähemmistö oli naisia.
Alexa Kavasto
lakimies
Helsingin seudun kauppakamari
ARTIKKELI 2:
MITEN OTAN HUOMIOON KIRJANPIDON JA VEROTUKSEN EROJA TUOTTOJA JA KULKUJA KIRJATTAESSA
Juokseva kirjanpito tilinpäätösvienteineen tehdään kirjanpitolain mukaisesti. Verolainsäädäntö taasen määrittää yrityksen verotettavan tulon.
Luotettavasta kirjanpidosta johdetaan verotus
Kirjanpidon ja verotuksen laskennassa on joitain eroja. Tilivalinnalla otetaan kantaa miten tapahtuma johdetaan veroilmoitukseen. Kirjanpidossa sallittu kirjaustapa ei aina ole verotuksessa hyväksyttävää. Jokaista kirjausta tehdessä otetaan kantaa miten verotuksellisesti tapahtuma huomioidaan. Kirjanpito tehdään aina kirjanpitolain mukaisesti ja verotus tapahtuu verolakien mukaan. Verolaskelmalla huomioidaan kirjanpidon ja verotuksen erot. Luotettava kirjanpito on aina verotuksen perusta. Jos kirjanpitoa ei voida pitää luotettavana, on se peruste arvioverotukselle.
Mahdollisuus vaan ei pakko
Tilinpäätös, joka tehdään suomalaisen käytännön mukaan, mahdollistaa myös kirjata joitain tapahtumia kuten kansainvälinen tapa edellyttää. Tällaisia liiketapahtumia ovat:
- rahoitusleasingillä hankittu omaisuus
- sijoituskiinteistön ja rahoitusvälineen kirjaaminen käypään arvoon
Rahoitusleasing kirjataan tyypillisemmin vuokrakuluina ja näin tehtynä se on myös verotuksessa vähennyskelpoinen. Sen sijaan kansainvälisen tavan mukaisen rahoitusleasing kirjataan omaisuudeksi ja velkasi taseeseen. Taseessa rahoitusleasingillä hankitusta omaisuudesta tehdyt poistot eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia.
Käypään arvoon kirjanpidossa saa kirjata vain mikroyritystä suuremman kokoluokan yritykset.
Verovapaa ja verotuksessa vähennyskelvoton erä
Kirjanpidossa tuottoihin kirjattavat erät eivät kaikki välttämättä ole verotettavaa tuloa. Jos jokin erä on verovapaa, on sen vastaava erä vähennyskelvoton. Tällaisia eriä ovat esimerkiksi:
- arvonkorotukset ja ‑alennukset
- fuusiovoitot ja ‑tappiot
- käyttöomaisuusosakkeiden luovutus- / purkuvoitot ja ‑tappiot
Tuloslaskelmassa seurattava eri tileillä vähennyskelvottomia liiketoiminnan kuluja ja verovapaita tuottoja
Veroilmoituksella ilmoitetut tiedot tulee pystyä johtamaan kirjanpidosta tapauskohtaisesti. Liiketapahtuman kirjausta tehdessä tulee henkilön tietää mitä veroilmoituksella kysytään.
Vähennyskelvottomia kuluja tyypillisesti ovat:
- Veronkorotukset ja myöhästymismaksut
- Sakot ja muut rangaistusmaksut
- Pakolliset varaukset
- Puolet edustuskuluista
- Lahjoitukset
- Fuusiotappioiden poistot
Verovapaita tuottoja tyypillisesti ovat osinkotuotot.
Teija Kerbs
Kirjanpidon asiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari
Artikkeli 3:
KOVAN BREXITIN VAIKUTUKSET TAVARA- JA PALVELUKAUPAN VEROTUKSEEN
Iso-Britanniasta tulee EU:n ulkopuolinen valtio 30.3.2019 alkaen. Ilman siirtymäaikaa tapahtuvalla erolla, eli kovalla Brexitillä, on vaikutuksia tavara- ja palvelukaupan verotukseen Suomen ja Iso-Britannian välillä.
Tavarakauppa Suomen ja Iso-Britannian välillä
Iso-Britannian EU-eron astuessa voimaan tavarakauppaan aletaan soveltaa samoja viennin ja tuonnin säännöksiä kuin muuhunkin kolmansien maiden väliseen kaupankäyntiin. Käytännössä tämä tarkoittaa yrityksille velvoitetta tulliselvittää rajan yli liikkuvat tavarat.
Jos yritys tuo tavaraa Iso-Britanniasta Suomeen, kyse on maahantuonnista. Arvonlisäverovelvollinen yritys ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron oma-aloitteisesti verohallinnolle ja antaa tulli-ilmoituksen Tullille. Tiedot maahantuonnista annetaan arvonlisäveroilmoituksella OmaVerossa ilmoittamalla suoritettava vero ja vähennettävä vero samassa ilmoituksessa. Ilmoitus kohdennetaan tullauspäivän mukaan, eli sille verokaudelle, jonka aikana tullauspäätös on annettu. OmaVeron kautta pääsee myös maksamaan arvonlisäveron.
Tullin vahvistamassa tullauspäätöksessä on ilmoitettu tullausarvo, joka on pohjana maahantuonnin arvonlisäveroa laskettaessa. Maahantuonnin veron peruste ja vero ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksen kohdissa ”Tavaroiden maahantuonnit EU:n ulkopuolelta” ja ”Vero tavaroiden maahantuonneista EU:n ulkopuolelta”. Jos maahantuodut tavarat tulevat vähennykseen oikeuttavaan käyttöön, ilmoitetaan vähennettävä vero ilmoituksen kohdassa ”Verokauden vähennettävä vero”.
Jos yritys ei ole rekisteröitynyt arvonlisäverovelvolliseksi, Tulli perii maahantuonnin arvonlisäveron tullauksen yhteydessä.
Jos yritys myy tavaroita Suomesta Iso-Britanniaan, kyse on verottomasta viennistä EU:n ulkopuolelle eikä enää verottomasta yhteisömyynnistä. Vaikka tavaroiden myynnistä EU:n ulkopuolelle ei suoriteta veroa laissa säädetyissä tilanteissa, verottomat myynnit ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksella kohdassa ”0‑verokannan alainen liikevaihto”.
Kaukomyynnin säännökset eivät enää sovellu tavaroiden kaupassa Iso-Britanniaan.
Brexitin jälkeen tuonti ja vienti Iso-Britannian kanssa edellyttää yrityksiltä tulli-ilmoittamista sekä tunnistautumista, eli EORI-tunnusta. EORI on EU:n laajuinen järjestelmä taloudellisten toimijoiden rekisteröintiä ja tunnistamista varten. Useimmissa EU-alueen tulli-ilmoituksissa vaaditaan EORI-tunnus. Sopimuksettoman eron myötä kaikki Iso-Britanniassa myönnetyt EORI-tunnukset mitätöityvät 29.3.2019 klo 24 Brysselin aikaa. Suomalaisilla yrityksillä, jotka ovat rekisteröityneet Tullin vientiasiakkaaksi on jo olemassa EORI-tunnus. EORI-tunnuksia tarvitsevat voivat hakea tunnuksia jo nyt ennakkoon osoitteesta www.tulli.fi.
Palvelukauppa Suomen ja Iso-Britannian välillä
Palvelun myyntiä Suomen ja Iso-Britannian välillä ei enää käsitellä EU:n sisäisenä palvelumyyntinä tai ‑ostona. Palvelumyynti EU:n ulkopuolisiin eli kolmansiin maihin verotetaan arvonlisäverolain myyntimaasäännösten mukaan. Jos palvelu on myyntimaasäännösten mukaan myyty EU:n ulkopuolella, myynnin arvonlisäverokohtelu täytyy aina selvittää siitä maasta, jossa palvelu on myyty.
EU-eron jälkeen palvelun myyntejä tai ostoja Suomen ja Iso-Britannian välillä ei enää ilmoiteta arvonlisäveroilmoituksen kohdissa “Palvelujen myynnit muihin EU-maihin” ja “Palveluostot muista EU-maista”, nämä ilmoitetaan jatkossa kohdassa “0‑verokannan alainen liikevaihto”.
Myynnistä EU:n ulkopuolisiin maihin ei anneta yhteenvetoilmoitusta.
VAT-tunnukset
Kauppakumppaneiden UK-alkuisia VAT-numeroita ei voi enää käyttää yhteisömyynneissä tai ‑hankinnoissa Iso-Britannian EU-eron jälkeen. Erityisesti tämä on huomioitava taloushallinnon järjestelmissä, jotta kirjanpidosta ajettavat raportit ”tunnistavat” uuden tilanteen ja arvonlisäveroilmoitukset, yhteenvetoilmoitukset sekä INTRASTAT tulee oikein täytettyä.
ALV-tietojen tarkistuspalvelusta ei voi Brexitin jälkeen enää tarkistaa UK-alkuisia VAT-tunnuksia.
ALV-EU ‑palvelu
ALV-EU ‑palvelun kautta ei enää Brexitin jälkeen voi hakea palautuksia Iso-Britannian ostolaskuihin sisältyvästä arvonlisäverosta, jatkossa palautuksia on haettava suoraan Iso-Britannian veroviranomaisilta, ohjeet hakemiseen löytyvät www.gov.uk ‑sivuilta. On varauduttava siihen, että tositteet vaaditaan alkuperäisinä hakemuksen liitteeksi.
Arvonlisäveron erityisjärjestelmä (Mini One Stop Shop)
Myydessään kuluttajille EU:n ALV- erityisjärjestelmää (MOSS) käyttävä elinkeinonharjoittaja hoitaa tele‑, lähetys- ja sähköisten palvelujen myyntien arvonlisäverotukseen liittyvät ilmoitus- ja maksuvelvoitteet keskitetysti yhden EU-maan kautta. Suomessa erityisjärjestelmän käyttäjäksi rekisteröitynyt yritys, joka siis myy tele‑, lähetys- tai sähköisiä palveluja kuluttajille Britanniaan, ei enää 30.3.2019 alkaen voi ilmoittaa näitä myyntejään arvonlisäveron erityisjärjestelmässä. Ohjeet näiden myyntien ilmoittamismenettelystä Brexitin jälkeen on yrityksen hankittava Iso-Britannian veroviranomaisilta.
Mahdollisia muita huomioitavia seikkoja
- Emo-tytäryhtiödirektiivin soveltaminen loppuu Britannian kohdalla.
- Miten toimitaan Britanniassa Brexitin voimaantullessa olevan verovaraston kanssa (=valmisteveron alaiset hyödykkeet kuten alkoholi, alkoholijuomat, tupakka, nestemäiset energiatuotteet)?
- Onko yrityksellä Brexit-hetkellä keskeneräisiä toimituksia Iso-Britanniassa ja pitääkö niitä inventoida sekä hankkia vastaanottopöytäkirja tilaajalta jo toimitetusta osuudesta?
- Mahdolliset tullitariffien muutokset, muuttuuko jonkin raaka-aineen tai komponentin hinta huomattavasti, eli voiko yritykselle tulla ylimääräistä kertahyötyä tai kertakulua Brexitistä?
- Mitä on sovittu hankinta- ja toimitussopimuksissa veroista ja maahantuonnin maksuista, voiko kaikki muutokset vyöryttää hintoihin?
- Aletaanko Britanniassa jatkossa edellyttää veroedustajaa EU:ssa rekisteröityneiltä toimijoilta?
- Pitääkö logistiikka miettiä uudelleen, eli tuleeko yritykselle tavaraa nykyisellään Iso-Britannian kautta EU-alueelle tai viekö yritys tavaraa EU:n ulkopuolelle Iso-Britannian kautta?
- Tuleeko yrityksen sertifiointeihin muutosvaatimuksia esimerkiksi luvanvaraisten asennustöiden suorittamisessa tai tiettyjen tuotteiden ja komponenttien sertifioinnissa ja muuttuvatko vaatimukset heti Brexitin tullessa voimaan?
- Tuleeko muutoksia kuluttajansuojaan ja tuoteturvallisuuteen?
- Mikä muuttuu verkkokaupan verotuksessa, jos toimitaan Iso-Britanniassa sijaitsevan alustan kautta?
- Tuleeko muutoksia tai häiriöitä SEPA-maksuihin ja miten tähän voi varautua?
Mika Olli
Veroasiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari
Artikkeli 4:
USEIN KYSYTTÄJÄ KYSYMYKSIÄ LUONTAISEDUISTA
Luontoisedut, kuten puhelinetu, autoetu ja ravintoetu, ovat usein osa työntekijän palkkaa. Tähän artikkeliin on koottu muutamia luontoisetuja koskevia kysymyksiä ja vastauksia.
Miten luontoisetujen kanssa toimitaan työntekijän poissaolon aikana?
Koska luontoisetu on osa työntekijän palkkaa, se pidetään voimassa palkallisen poissaolon aikana. Vaihtoehtoisesti työnantaja ja työntekijä voivat sopia, että työntekijälle maksetaan luontoisedun verotusarvon suuruinen rahakorvaus. Tämä on perusteltua esimerkiksi silloin, jkun työntekijä jää suoraan hoitovapaalta uudelle palkalliselle äitiysvapaalle.
Työnantajalla ei ole velvollisuutta pitää luontoisetuja työntekijän käytössä tämän palkattoman poissaolon, kuten palkattomaksi menneen sairauspoissaolon, opintovapaan, vuorotteluvapaan, lomautuksen tai palkattoman perhevapaan aikana. Työnantaja voi valita kolmesta vaihtoehdosta:
- luontoisetu otetaan pois eli, esimerkiksi luontoisetuauto avaimineen palautetaan työnantajan hallintaan,
- työntekijä saa käyttää esimerkiksi puhelinta tai autoa, mutta maksaa itse puhelinlaskunsa, auton leasingvuokran tai vähintään verotusarvon verran, jolloin veronalaista luontoisetua ei synny
- työntekijä saa pitää luontoisedun käytössään veronalaisena luontoisetuna. Jos työntekijällä on pelkkä luontoisetu, voidaan työntekijän eläkemaksu pidättää jälkikäteen vuoden ja työttömyysvakuutusmaksu kahden vuoden kuluessa seuraavien palkanmaksujen yhteydessä.
Asuntoedusta on oma säännöksensä, jonka mukaan työntekijällä on oikeus käyttää asuntoa, vaikka työnteko on hyväksyttävästä syystä keskeytynyt.
Työnantajalla on hyvä olla selkeä ohjeistus ja käytäntö siitä, miten luontoisetuja käsitellään erilaisissa poissaolotilanteissa. Käytännössä valittuun toimintatapaan voivat vaikuttaa muun muassa se, onko kyseessä lyhyt- vai pitkäaikainen poissaolo ja mistä luontoisedusta on kysymys.
Otetaanko luontoisetu huomioon lomapalkassa ja ‑korvauksessa?
Jos luontoisetu on vuosiloman aikana käytössä, sitä ei oteta enää erikseen lomapalkassa huomioon. Jos etu ei ole käytössä, se tulee korvata lomapalkassa verotusarvon suuruisena.
Luontoiseduista lomakorvauksessa ei ole yksiselitteistä säännöstä tai ennakkoratkaisua, mutta työneuvoston lausunnon mukaan kaikki luontoisedut tulee ottaa lomakorvauksessa huomioon, ja tämä onkin käytännössä perusteltua.
Esimerkki: Työntekijän kuukausipalkka on 3000 euroa, autoetu 600 euroa, puhelinetu 20 euroa ja lounasseteleinä annettava ravintoetu. Yhden lounassetelin verotusarvo on 7,88 euroa. Hänelle maksetaan työsuhteen päättyessä lomakorvaus 12 lomapäivältä. Jos työntekijä pitäisi vuosiloman lomana, loman alle jäisi 10 työpäivää.
Lomakorvaus:
3620 /25 * 12 = 1737,60
7,88 * 10 = 78,80
Yhteensä 1816,40 euroa.
Opiskelija tai koululainen suorittaa yrityksessä opintoihin liittyvää ei-työsuhteista harjoittelua. Voiko harjoittelijalle tarjota työpäivinä ilmaisen aterian?
Jos työharjoittelija saa oppilaitoksessa ilmaisen ruuan, myös harjoittelupaikka voi tarjota aterian verovapaasti. Jos taas oppilaitoksessa ei ole ilmaista ruokailua, harjoittelupaikan tarjoamasta ateriasta syntyy työharjoittelijalle veronalaista ansiotuloa. Verohallinnon uuden ohjeen mukaan luontoisetupäätöksen mukaisia verotusarvoja ei voida soveltaa, vaan työharjoittelijan ateria arvostetaan käypään arvoon. Vaikka ennakonpidätystä ei voida toimittaa, käypään arvoon arvostettu ravintoetu tulee ilmoittaa tulorekisteriin ja työnantajan pitää maksaa sairausvakuutusmaksu.
Työntekijän kanssa on sovittu, että hänen palkastaan vähennetään osa autoetuna annettavan auton kustannuksista. Pieneneekö palkkana käsiteltävä autoedun arvo?
Olennaista on, vähennetäänkö sovittu summa työntekijän brutto- vai nettopalkasta. Jos työntekijän työnantajalle maksama korvaus vähennetään hänen nettopalkastaan, pienenee autoedun arvo vastaavasti. Jos työntekijän nettopalkasta vähennettävä korvaus on vähintään verotusarvon suuruinen, ei veronalaista etua synny. Jos taas korvaus vähennetään bruttopalkasta, ei kyseessä ole työntekijän työnantajalle maksama korvaus vaan muutos työntekijän bruttopalkkaan. Tällöin autoedun verotusarvokaan ei pienene. Asiasta kannattaa sopia selkeästi, jotta kummallekaan osapuolelle ei tule turhia väärinkäsityksiä ja molemmat ymmärtävät, millaisin ehdoin autoedusta on sovittu.
Esimerkki: Työntekijän palkka on 4000 euroa. Hänen kanssaan sovitaan, että hän saa autoedun, mutta bruttopalkasta vähennetään auton leasingvuokraa 900 euroa. Autoedun verotusarvo on 800 euroa. Työntekijän bruttopalkka on jatkossa 4000 – 900 + 800 = 3900 euroa.
Esimerkki: Työntekijän palkka on 4000 euroa. Hänen kanssaan sovitaan, että hän saa autoedun, mutta nettopalkasta vähennetään kuukausittain 700 euroa. Auton luontoisetupäätöksen mukainen verotusarvo on 800 euroa. Työntekijän bruttopalkka on jatkossa 4000 + 100 = 4100 euroa.
Kati Mattinen
Lakimies
Helsingin seudun kauppakamari