Asiantuntija-artikkelit eJäsenkirje 18.9.2020
Artikkeli 1: Työnantajavelvoitteet konkurssissa
Artikkeli 2: Lainaa vai tukea koronaviruksen aiheuttamasta tulonmenetyksestä – käsittely kirjanpidossa
Artikkeli 3: Saitko virheellisen verotuspäätöksen? – Näin haet siihen muutosta
Artikkeli 4: Etätyökäytännöistä sopiminen
Artikkeli 1
Työnantajavelvoitteet konkurssissa
Työnantajan konkurssi on työsopimuslaissa erikseen säädetty irtisanomisperuste. Konkurssitilanteessa sekä konkurssipesä että työntekijä voivat irtisanoa työsopimuksen 14 päivän irtisanomisaikaa noudattaen. Irtisanomisperusteeksi riittää työnantajan asettaminen konkurssiin, eikä muita perusteita edellytetä. Työsopimusten irtisanominen konkurssiin vedoten on mahdollista konkurssiin asettamishetkestä lukien. Pesänhoitajan on yleensä järkevää suorittaa irtisanomiset viipymättä työsuhteesta johtuvien palkanmaksuvelvoitteiden päättämiseksi. Konkurssiin irtisanomisperusteena tulee myös vedota kohtuullisessa ajassa konkurssiin asettamisen jälkeen, varsinkin jos konkurssipesä jatkaa liiketoimintaa.
Jos työnantaja on jo ennen konkurssiin asettamista irtisanonut työntekijän, irtisanomisaika määräytyy työsuhteessa tavallisesti noudatettavan irtisanomisajan mukaan. Ennen konkurssia irtisanotun työntekijän irtisanomisaika ei automaattisesti lyhene työnantajan konkurssin myötä. Konkurssipesä voi kuitenkin sitä lyhentää toimittamalla uuden irtisanomisen 14 päivän irtisanomisaikaa noudattaen.
Erityinen irtisanomissuoja
Raskaana tai perhevapaalla olevalla työntekijällä ei ole erityistä irtisanomissuojaa työnantajan konkurssitilanteessa, vaan myös hänen työsuhteensa voidaan irtisanoa. Luottamusmies ja ‑valtuutettu ja työsuojeluvaltuutettu sen sijaan säilyttävät irtisanomissuojansa myös työnantajan konkurssissa. Työntekijöiden edustajan työsopimus voidaan irtisanoa vain, jos tämän työ päättyy kokonaan eikä työnantaja voi järjestää hänelle hänen ammattitaitoaan vastaavaa tai hänelle muutoin sopivaa työtä tai kouluttaa häntä muihin tehtäviin.
Työsopimuksen päättämismenettely
Kun työsopimus irtisanotaan työnantajan konkurssin takia, konkurssipesän on esitettävä selvitys irtisanomisen perusteesta työntekijöille niin pian kuin mahdollista. Irtisanomisen kohdistuessa useaan työntekijään selvitys voidaan antaa työntekijöiden edustajalle tai edustajan puuttuessa työntekijöille yhteisesti.
Konkurssipesän on myös ilmoitettava työntekijöiden irtisanomisesta viipymättä työ- ja elinkeinotoimistolle, jos konkurssin vuoksi irtisanottavia työntekijöitä on vähintään kymmenen. Ilmoituksessa on mainittava irtisanottavien työntekijöiden lukumäärä, ammatit tai työtehtävät ja työsuhteiden päättymisajankohdat. Konkurssipesän tulee tiedottaa irtisanotuille työntekijöille heidän oikeudestaan julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa tarkoitettuun työllistymissuunnitelmaan. Kun irtisanomisperusteena on työnantajan konkurssi, irtisanotuilla ei ole oikeutta työllistymisvapaaseen eikä työllistymistä edistävään koulutukseen tai valmennukseen.
Työntekijän pyynnöstä pesänhoitajalla on velvollisuus antaa työntekijälle kirjallinen työtodistus työsuhteen kestosta, työtehtävien laadusta ja työsuhteen päättymisen syystä. Arviota työntekijän työtaidosta ja käytöksestä pesänhoitaja ei voi antaa.
Irtisanomisajan palkka ja lopputilin maksaminen
Jos työntekijä on sopinut tai ilmoittanut palkattomasta poissaolosta, joka jatkuu koko irtisanomisajan (esimerkiksi opintovapaa), ei hänelle makseta myöskään irtisanomisajan palkkaa. Työntekijän ollessa lomautettuna irtisanomisajan palkka tulee maksettavaksi. Irtisanomisajan palkasta saadaan vähentää 14 päivän palkka, jos työntekijä on lomautettu lain tai sopimuksen mukaista yli 14 päivän lomautusilmoitusaikaa käyttäen.
Lopputilin, sisältäen kaikki työsuhteesta johtuvat saatavat, kuten lomakorvauksen, tulee olla työntekijän tilillä työsuhteen päättymispäivänä, ellei toisin ole sovittu. Lopputilin maksun viivästyessä työntekijälle syntyy oikeus odotusajan palkkaan.
Palkkaturva
Maksukyvyttömyystilanteessa työntekijöiden palkkoja joudutaan hakemaan palkkaturvana ELY-keskuksesta. Suosituksena on, että pesänhoitaja hakee ELY-keskuksen suostumuksella työntekijöiden lukuun heille kuuluvat työsuhteesta johtuvat saatavat. Palkkaturvalain mukaan konkurssipesän hoitajan on viipymättä konkurssin alettua laadittava luettelo maksamatta olevista työsuhteesta johtuvista saatavista. Pesänhoitajan tulee yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa selvittää, mitkä saatavista voidaan maksaa palkkaturvana. Pesänhoitajan on myös varattava työntekijöille tai heidän edustajilleen tilaisuus lausua käsityksensä luetteloon merkityistä saatavista. Konkurssipesä voi hakea palkkaturvana vain selviä ja riidattomia saatavia.
Liikkeen luovutus
Liikkeen luovutuksessa lähtökohta on, että työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät liikkeen luovutuksensaajalle. Työsopimuslain mukaan konkurssipesän luovuttaessa liikkeen luovutuksensaaja ei kuitenkaan vastaa ennen luovutusta erääntyneistä työntekijän palkka- ja muista työsuhteesta johtuvista saatavista. Poikkeuksena pääsäännöstä on tilanne, jossa konkurssiin asetetussa liikkeessä ja luovutuksen vastaanottavassa liikkeessä määräysvaltaa käyttävät tai ovat käyttäneet samat henkilöt omistuksen, sopimuksen tai muun järjestelyn perusteella. Tällöin luovutuksensaaja vastaa myös ennen luovutusta erääntyneistä saatavista.
Konkurssiasiamiehen toimiston sivuilta löytyy konkurssiasiain neuvottelukunnan suositus työsuhteisiin liittyvien velvoitteiden hoitamisesta konkurssissa.
Reetta Riihimäki
Lakimies
Helsingin seudun kauppakamari
Artikkeli 2
Lainaa vai tukea koronaviruksen aiheuttamasta tulonmenetyksestä – käsittely kirjanpidossa
Arvonlisäveron takaisinhaku
Yritys voi pyytää vuoden 2020 tammi‑, helmi- ja maaliskuussa maksamiaan arvonlisäveroja takaisin tekemällä maksujärjestelypyynnön. Yritys maksaa palautetun arvonlisäveron myöhemmin takaisin Verohallinnolle maksujärjestelyn kautta.
Pyynnön maksujärjestelystä voi tehdä OmaVerossa 26.5.2020 alkaen.
Jos yritys on jo aiemmin hakenut maksujärjestelyä ja haluaa nyt täydentää sitä arvonlisäverojen palauttamispyynnöllä, yrityksen pitää tehdä uusi maksujärjestelypyyntö viimeistään 15.6.2020.
Kirjanpidossa tehdään kirjaus vieraaseen pääomaan. Kyseessä on laina, joka tulee jakaa pitkäaikaiseen/lyhtyaikaiseen velkaan.
Maksujärjestelyssä veroille lasketaan 3 prosentin viivästyskorko alkuperäisestä eräpäivästä alkaen.
Maksujärjestelyjen normaalia alempi viivästyskorko edellyttää väliaikaista lakimuutosta, jokatulee tämän hetken tiedon valossa voimaan kesäkuussa.
Kun maksujärjestelypyyntö on käsitelty, yritys saa tiedon siitä, hyväksyttiinkö pyyntö. Jos yritys pyysi arvonlisäverojen palauttamista, verot palautetaan noin viikon kuluttua hyväksymispäivästä.
Vuokrien anteeksianto
Eräät vuokranantajat ovat antaneet vuokria anteeksi, kun yritystoimintaa ei ole ollut mahdollista harjoittaa rajoitusten vuoksi.
Kirjanpitoon ei tule vuokran anteeksi antamisesta kirjausta, mutta jos annettu vuokrien alennus/poistaminen on ollut oleellinen, tulee tästä antaa tieto liitetiedoissa. Kulut eivät ole vertailukelpoisia edelliseen/ tulevaan kauteen.
Avustukset
Yleistuki
- avustusmuotoista rahoitusta
- kehittämistoimintaa varten, tarkoitettu kattamaan kiinteitä kuluja
- ei arvonlisäverollista.
Kirjanpidossa
ELY-keskukset rahoittavat koronakriisissä yrityksiä, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä. Rahoitus toteutetaan avustuksena, jota ei tarvitse maksaa takaisin.
yleistuki kirjataan useimmiten liiketoiminnan muihin tuottoihin.
Yleistuki on tuloverotuksessa verotettavaa tukea.
Jos erä aktivoidaan, se pienentää poistopohjaa, eli kirjaus taseeseen.
Business Finlandin tarjoama rahoitus on tarkoitettu Suomessa toimiville pk-yrityksille. Tuki koskee seuraavia yritysmuotoja: oy, oyj, ay, ky, osk., joilla on 6–250 työntekijää ja joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Rahoituksen avulla yritys voi kehittää uusia tuotteita tai toimintatapoja.
Business Finland maksaa projektin rahoituksen raporttien ja kustannustilitysten perusteella. Rahoituksen saajan on pidettävä kirjaa projektin kustannuksista. Tarkista projektisi rahoitusehdoista, mitä edellytyksiä projektiseurannalle on asetettu. Projektin rahoitus maksetaan pääsääntöisesti vasta kustannusten toteutumisen jälkeen. Kirjaus tehdään kirjanpidossa liiketoiminnan muihin tuottoihin.
Joissakin rahoituspalveluissa osa de minimis ‑rahoituksesta sekä tutkimus- ja kehityslainan ensimmäinen erä voidaan maksaa ennakkona. Kirjaus tehdään kirjanpidossa saatuihin ennakoihin.
Erityistuki
- palveluiden jatkuvuuteen saatavaa tukea
- esimerkiksi hinnanalennus, hinnan suuruuteen vaikuttava
- arvonlisäverollista (AVL 79 §).
Kirjanpidossa kirjaus tehdään liiketoiminnan muihin tuottoihin.
Erityistuki on tuloverotuksessa verotettavaa tukea.
Yrittäjän työttömyysturva
Yrittäjä voi saada työmarkkinatukea ajalta 16.3.–30.6.2020, mikäli yritystoiminta on päättynyt joko kokonaan tai muuttunut sivutoimiseksi tai siitä saatavat kuukausitulot ovat laskeneet alle 1 089,67 euron.
Yrittäjän on ilmoittuduttava TE-toimistoon.
Kirjanpito
Jos työmarkkinatuki on maksettu yrityksen pankkitilille, se kirjataan kirjanpidossa joko yksityissijoituksena oman pääoman lisäykseksi tai velaksi omistajayrittäjälle. Elinkeinonharjoittajalla se käsitellään aina yksityissijoituksena.
Tuloverotuksessa työmarkkinatuki on yrittäjän henkilökohtaista tuloa, josta Kela toimittaa ennakonpidätyksen maksuhetkellä.
Eläkevakuutusmaksut
TyEL-maksuja on alennettu väliaikaisesti 2,6 prosenttiyksiköllä ajalla 1.5.–31.12.2020.
Alennuksen vaikutus kompensoidaan kokonaan korottamalla työnantajan maksua tilapäisesti vuosina 2022–2025.
Kirjanpidossa eläkevakuutusmaksut kirjataan todellisen alennetun maksuprosentin mukaan.
Teija Kerbs
Kirjanpidon asiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari
Artikkeli 3
Saitko virheellisen verotuspäätöksen? – Näin haet siihen muutosta
Päättyneeseen verotukseen voidaan hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimus verotuksen oikaisulautakunnalle. Muutosta voidaan hakea muun muassa normaalista verotuspäätöksestä, verotuksen oikaisusta, maksuunpanon oikaisusta ja uudelleen toimitetusta verotuksesta. Verotuksen oikaisulautakunnan päätöksestä voidaan valittaa hallinto-oikeuteen ja sen päätöksestä vielä korkeimpaan hallinto oikeuteen.
Oikaisuvaatimus tuloverotukseen
Luonnollisen henkilön ja yrityksen tuloverotukseen verovelvollinen voi hakea muutosta kolmen vuoden kuluessa verovuoden päättymisestä seuraavan vuoden alusta lukien. Jos osakeyhtiön tilikausi on 1.2.2019–31.1.2020 ja jatkuu seuraavana vuonna samana, yhtiön verovuosi 2020 päättyy 31.1.2020. Tuon tilikauden eli verovuoden 2020 muutoksenhakuaika alkaa kulua 1.1.2021. Muutosta on haettava viimeistään 31.12.2023.
Jos verovelvollinen hakee muutosta tuloverotuksessa sellaiseen asiaan, jota ei ole lainkaan ilmoitettu alkuperäisessä veroilmoituksessa, päätöksen antaa verohallinto. Vasta verohallinnon antamasta päätöksestä voidaan tehdä oikaisuvaatimus verotuksen oikaisulautakuntaan.
Oikaisuvaatimus arvonlisäverotukseen
Arvonlisäverotuksessa verovelvollisen muutoksenhakuaika on kolme vuotta sen tilikauden päättymistä seuraavan vuoden alusta, johon kuuluvalle verokaudelle vero kuuluu. Jos yhtiön tilikausi on 1.7.2019–30.6.2020 ja vuoden 2020 helmikuun arvonlisäverotuksessa on virhe, muutoksenhakuaika alkaa kulua 1.1.2021.
Arvonlisäverotus on oma-aloitteista verotusta. Jos arvonlisäveroilmoitus on virheellinen, se on korjattava oma-aloitteisesti tekemällä korvaava ilmoitus kyseiselle kaudelle. Korjaamisen määräaika on tämä sama kolme vuotta eikä tällöin ole kyse muutoksen hakemisesta. Vasta kun verohallinnolta tulee jokin arvonlisäverotukseen liittyvä päätös, siihen haetaan muutosta verotuksen oikaisulautakunnalta.
Oikaisuvaatimuksen tekeminen
Oikaisuvaatimus on vapaamuotoinen. Se voidaan tehdä sähköisesti OmaVeron kautta. Se voidaan tehdä myös kirjallisesti, jolloin se on allekirjoitettava. Verohallinnon sivuilla (www.vero.fi) on olemassa valmiit lomakkeet oikaisuvaatimuksen tekemistä varten. Oikaisuvaatimuksen on oltava verohallinnossa perillä viimeistään viimeisenä muutoksenhaun mahdollisena määräpäivänä.
Oikaisuvaatimuksessa on mainittava
- verovelvollisen nimi, Y‑tunnus ja yhteystiedot
- verovuosi ja verolaji, johon muutosta haetaan
- miten verotusta halutaan muutettavaksi
- mitkä ovat perusteet muutokselle.
Kohdassa, jossa kerrotaan, mitä muutosta haetaan, kannattaa selkeästi ja lyhyesti kertoa, mitä halutaan muutettavaksi ja miten. Tähän ei kirjoitella mitään perusteluja vaan pelkästään haluttu muutos. Perustelujen kohdassa sitten tuodaan kaikki asiaan vaikuttavat seikat esiin. Tällä varmistetaan, että asiaa ratkaistaessa kaikilla osapuolilla on selkeä käsitys siitä, mitä muutosta halutaan. Oikaisuvaatimukseen on liitettävä kaikki asiakirjat, joihin vedotaan.
Oikaisuvaatimus ja maksettavaksi määrätyt verot
Vaikka oikaisuvaatimus on tehty, määrätyt verot on maksettava. Pelkkä oikaisuvaatimuksen tekeminen ei vapauta verojen maksamiselta määräaikana, vaikka virhe olisi ilmeinen. Vapautuakseen verojen maksamisesta ja mahdollisen ulosoton uhasta verovelvollinen voi hakea verohallinnolta täytäntöönpanon kieltoa. Vaikka täytäntöönpanon/ulosoton kielto myönnetään, maksamattomien verojen viivästysseuraamukset kuitenkin juoksevat koko ajan. Verot tulevat siten korkoineen maksettavaksi, jos päätös oikaisuvaatimukseen on kielteinen.
Jukka Koivumäki
Veroasiantuntija
Helsingin seudun kauppakamari
Artikkeli 4
ETÄTYÖKÄYTÄNNÖISTÄ SOPIMINEN
Koronan vuoksi etätyön tekemisen halu monella työpaikalla on lisääntynyt tai työnantaja saattaa harkita jopa kokonaan etätyöskentelyyn siirtymistä. Työnantaja ei kuitenkaan voi yksipuolisesti määrätä pysyvästä etätyöskentelystä, vaan siitä on työntekijän kanssa sovittava. Tässä artikkelissa on muutamia huomioon otettavia asioita, kun työpaikalla harkitaan etätyön lisäämistä.
Etätyöllä tarkoitetaan muualla kuin työnantajan osoittamissa toimitiloissa tehtyä työtä. Etätyötä tehdään työsuhteessa, ja siihen sovelletaan kaikkia työsuhdetta koskevia lakeja, velvoittavaa työehtosopimusta ja tehdyn etätyösopimuksen määräyksiä.
Etätyö voi olla koko- tai osa-aikaista, säännöllistä tai epäsäännöllistä. Etätyöstä ja sen ehdoista on aina sovittava. Etätyöskentelyn ehdot voivat olla samanlaiset koko työpaikan osalta tai toiminnoittain erilaisia riippuen siitä, miten työ voidaan etänä tehdä.
Etätyön hyödyt ja riskit arvioitava
Etätyöhön liittyy sekä hyötyjä että riskejä, jotka tulee huomioida etätyöstä sovittaessa. Etätyön sopivuus kunkin työntekijän tehtävään on aina arvioitava tapauskohtaisesti ottaen huomioon työnantajan ja työntekijän tarpeet. Lähtökohta tietenkin on, että etätyöstä on oltava hyötyä sekä työnantajalle että työntekijälle.
Hyötyjä voivat olla esimerkiksi se, että työmatkaan ei kulu aikaa, rahaa säästyy ja luonto kiittää. Työntekoon tulee joustavuutta, mikä voi helpottaa työn ja perheen yhteensovittamista. Etätyö voi lisätä työhyvinvointia ja vähentää sairauspoissaoloja sekä lisätä työn tehokkuutta varsinkin keskittymistä vaativissa tehtävissä. Lisäksi säännöllinen etätyö vapauttaa työnantajan tiloja muuhun käyttöön ja säästää toimitilakustannuksissa.
Riskejä puolestaan voivat olla esimerkiksi sisäisen tiedonkulun heikentyminen ja se, että työnantajan on vaikeampi varmistaa työturvallisuus. Joidenkin henkilöiden osalta työteho voi laskea, ja toisten osalta etätyö saattaa johtaa työpäivien hallitsemattomaan pidentymiseen. Lisäksi osa työntekijöistä voi kokea tulevansa kohdelluksi eriarvoisesti, jos kaikki työtehtävät eivät sovellu etätyönä tehtäviksi.
Etätyöstä sopiminen
Kun hyödyt ja riskit on huolellisesti arvioitu, voidaan etätyöstä laatia ohjeet ja sopimukset. Etätyöstä sopiminen on vapaaehtoista sekä työnantajalle että työntekijälle. Työntekijällä ei ole ehdotonta oikeutta päästä etätyöhön, eikä työnantaja voi pakottaa työntekijää etätyön tekemiseen. Kaikissa työtehtävässä ei ole myöskään mahdollisuutta etätyöhön.
Aloitteen etätyön tekemiseen voi tehdä työntekijä tai esimies. Esimies kuitenkin ratkaisee, onko etätyön onnistumiselle olemassa edellytyksiä vai ei, tasapuolisen kohtelun periaatteita noudattaen.
Etätyöstä tehdään osapuolten laatima kirjallinen sopimus ja etätyön säännöt käydään sopimuksen teon yhteydessä läpi. Sopimuksen allekirjoittavat työntekijä ja esimies.
Sopimus on voimassa toistaiseksi tai määräajan. Kumpikin osapuoli voi irtisanoa sopimuksen, mikäli etätyölle asetetut tavoitteet eivät ole toteutuneet. Etätyön päättämistä koskeva ilmoitus ei merkitse työsopimuksen irtisanomista, vaan ainoastaan etätyöjärjestelyjen päättymistä eli sitä, että jatkossa työ tehdään työnantajan tiloissa.
Koulutusta etätyöntekijälle ja esimiehelle
Työnantajan järjestää etätyötä tekevälle työntekijälle riittävän koulutuksen ja perehdytyksen tämän käytössään olevaan tekniseen välineistöön sekä etätyön järjestämisestä johtuviin erityispiirteisiin. Myös etätyöntekijän työtovereille ja esimiehille järjestetään tarvittava perehdytys etätyöhön ja sen vaikutuksiin työyhteisön toimintaan ja työn johtamiseen.
Työsuojelu
Työnantaja on vastuussa myös etätyöntekijän työterveydestä ja työsuojelusta. Etätyön tekijään sovelletaan työpaikan työsuojelukäytäntöjä soveltuvin osin ja hänen tulee noudattaa niitä asianmukaisesti. Etätyöstä sovittaessa käydään läpi etätyön haitat ja vaarat terveydelle ja miten niitä voidaan vähentää. Samassa yhteydessä sovitaan myös siitä, miten työnantaja voi tarvittaessa tarkastaa työolosuhteet.
Voidakseen tarkastaa, sovelletaanko työterveys- ja työturvallisuusmääräyksiä asianmukaisesti, työnantajalla, henkilöstön edustajilla ja työsuojeluviranomaisilla on pääsy etätyöpaikalle lainsäädännön asettamissa rajoissa. Jos etätyöntekijä työskentelee kotonaan, tällaisen käynnin edellytyksenä on ennalta ilmoittaminen ja etätyöntekijän suostumus. Etätyöntekijällä on oikeus myös itse pyytää tarkastuskäyntiä.
Työntekijä kuuluu työnantajan järjestämän lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piiriin myös etätyötä tehdessään. Työnantajan on syytä tarkistaa, onko tarvetta vapaaehtoisille vakuutuksille.
Työvälineet ja kustannukset
Kotona tehty työ yleensä edellyttää, että työntekijän asunnossa on oma tehtäviin soveltuva tietoliikenneyhteys ja työhön soveltuvat työtilat.
Työtilan täytyy täyttää tietoturvallisuuden asettamat vaatimukset. Etätyöntekijältä edellytetään huolellisuutta työvälineiden käytössä, ja työntekijän on ilmoitettava havaitsemistaan vioista tai puutteellisuuksista esimiehelle niin pian kuin mahdollista.
Työnantaja vastaa työnteon kannalta tarpeellisten laitteiden ja ohjelmistojen hankinnasta, huollosta ja vakuuttamisesta ja niiden aiheuttamista vahingoista. Työntekijälle ei korvata esimerkiksi tietokoneen kuluttamaa sähköä tai muuta haittaa. Työnantaja ei yleensä korvaa myöskään kotona tehtävän työn työhuonekustannuksia. Etätyöntekijällä saattaa kuitenkin olla henkilökohtaisessa verotuksessaan oikeus työhuonevähennykseen.
Etätyöntekijä on velvollinen pitämään hyvää huolta käyttöönsä luovutetuista työvälineistä. Työn päättyessä työntekijä palauttaa käyttöönsä saamat laitteet, kalusteet, tarvikkeet, tallenteet ja asiakirjat työnantajalle.
Poissaolot
Poissaoloja koskevat ilmoitukset on etätyöntekijän tehtävä vastaavasti kuin muunkin henkilöstön.
Matkustaminen
Etätyöntekijään sovelletaan työpaikan matkustusohjesääntöä.Varsinaisen toimiston ja etätyöpisteen välillä tehtävistä matkoista ei saa erikseen korvausta.
Työaika ja työjärjestelyt
Etätyössä säännöllinen työaika määräytyy työaikalain tai työehtosopimuksen mukaisesti. Etätyöpäivänä tehtäväksi suunniteltu työ tulisi mitoittaa siten, ettei sen tekeminen edellytä säännöllisen työajan ylittämistä. Mahdollisista lisä- ja ylitöistä on sovittava esimiehen kanssa etukäteen. Vastaavasti toimitaan mahdollisen liukuvan työajan saldotuntien kanssa.
Etätyötä tekevän tulee olla tavoitettavissa puhelimitse, sähköpostitse tai pikaviestisovelluksilla.
Etätyötä tekevän tulee huolehtia siitä, että etäpäivänä ei ole sovittuja kokouksia tai tapaamisia, joihin etätyöntekijän tulisi työtehtävien johdosta osallistua.
Tietosuoja
Etätyössä noudatetaan työnantajan tietoturvaohjeita. Tietoja ei saa paljastua ulkopuolisille, eikä työnantajan tietokoneita saa luovuttaa ulkopuolisten, kuten perheenjäsenten, käyttöön. Kotona tai toimiston ulkopuolella käsiteltävän tietoaineiston täytyy liittyä työntekijän tehtäviin.
Seuranta
Etätyöntekijä ja esimies voivat arvioida etätyön onnistumista seuratapalaverin tai vastaavan muutaman kuukauden kuluttua etätyön aloittamisesta ja tämän jälkeen aina kehityskeskustelun yhteydessä.
Kirsi Parnila
Lakimies
Helsingin seudun kauppakamari