eJäsenkirjeen 25.1.2018 asiantuntija-artikkelit
Häirintätapausten selvittäminen työpaikalla
Työpaikalla tapahtunutta häirintää ja epäasiallista kohtelua on todennäköisesti ollut työpaikoilla aina, mutta viime aikoina muun muassa sosiaalisen median esille nostaman #metoo-kampanjan ansiosta häirintäasioihin kiinnitetään työpaikoilla huomiota enemmän kuin aikaisemmin.
Työturvallisuuslaissa kielletään häirintä, joka aiheuttaa työntekijän terveydelle haittaa tai vaaraa. Häirintä on järjestelmällistä ja jatkuvaa kielteistä toimintaa tai käyttäytymistä. Häirintää on esimerkiksi toistuva uhkailu, pelottelu, ilkeät ja vihjailevat viestit, väheksyvät ja pilkkaavat puheet, työnteon jatkuva perusteeton arvostelu ja vaikeuttaminen, maineen tai aseman kyseenalaistaminen, työyhteisöstä eristäminen sekä seksuaalinen häirintä.
Tasa-arvolaissa kielletään muun muassa seksuaalinen häirintä, jolla tarkoitetaan luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta.
Seksuaalinen häirintä voi pitää sisällään monia eri tekomuotoja, kuten suullisia huomautuksia ja eleitä, koskettelua sekä sopimattoman aineiston esilläpitoa ja rikoslain mukaan rangaistavia tekoja. Tekijänä voi olla esimies tai työtoveri, mutta myös työpaikan ulkopuolinen henkilö kuten asiakas. Jotta olisi kyse tasa-arvolain tarkoittamasta häirinnästä, tekijän on oltava tietoinen tai hänen pitäisi tavanomaista harkintaa käyttäen tietää, että käyttäytyminen ei ole toivottua.
Vastuu ensi sijassa häiritsijällä itsellään
Häirinnästä on ensi sijassa vastuussa häiritsijä itse. Hän voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen teostaan tai maksamaan vahingonkorvausta häiritylle. Vastuu häirinnän poistamisesta siirtyy työnantajalle siinä vaiheessa, kun tieto häirinnästä on saatettu työnantajan edustajan tietoon. Lähtökohtaisesti tämä edellyttää, että esimies tai muu työnantajan edustaja havaitsee itse tai saa joko henkilöltä itseltään tai hänen pyynnöstään jonkun toisen kautta tietää tämän joutuneen häirinnän kohteeksi. Tieto häirinnästä voi siis tulla esimerkiksi työterveyshuollon kautta, luottamusmieheltä tai työsuojeluvaltuutetulta.
Ilmoitus häirinnästä työnantajalle
Kun esimiehelle on tehty ilmoitus häirinnästä, tämän on ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin tapauksen selvittämiseksi käytettävissä olevin keinoin. Selvittäminen suositellaan aloitettavaksi kahden viikon sisällä tiedon saamisesta mutta jos työpaikalla on sovittu toimintatavat häirintäasian käsittelyyn, tulee noudattaa niitä. Mikäli esimies ei tiedon saatuaan ryhdy toimiin häirinnän poistamiseksi selvittämällä asiaa ja esimerkiksi saattamalla häiritsijä vastuuseen käytöksestään, esimies voi syyllistyä tasa-arvolain mukaiseen syrjintään.
Huolehdi dokumentoinnista
Esimiehen on syytä heti ilmoituksesta lähtien huolellisesti dokumentoida kaikki asiaan liittyvät toimet ja tapahtumat sekä säilyttää sähköpostiviestit. Näin ollen suullisesti tehty ilmoitus häirinnästä kirjataan tarkasti, sillä siitä alkaa esimiehen toimintavelvollisuus. Ilmoituksesta on kirjattava ylös ainakin, mitä on tapahtunut, milloin, missä, mitä puhuttiin ja kuka on tietoinen asiasta. Jotta asia saadaan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti selvitettyä, on myös oletettu häiritsijä nimettävä.
Tämän jälkeen esimies ilmoittaa esimerkiksi sähköpostitse häiritylle, että hän on vastaanottanut ilmoituksen ja ryhtyy toimenpiteisiin.
”Hei XX, olen tänään vastaanottanut ilmoituksesi siitä, että koet tulleesi häirityksi seuraavilla tavoilla:…
Tämän ilmoituksen perusteella ryhdyn toimenpiteisiin asian selvittämiseksi ja pyydän sinulta myös lisätietoja asiasta myöhemmin.”
Myös oletetulle häiritsijälle ilmoitetaan, että hänestä on tehty häirintäilmoitus.
Hei YY, olen tänään vastaanottanut ilmoituksen siitä, että työpaikallamme esiintyy häirintää ja että sinä olet ollut mukana tässä toiminnassa. Sisäinen ohjeemme sekä laki velvoittavat työnantajaa puuttumaan kaikenlaiseen häirintään työpaikalla.
Asian selvittämiseksi kutsun sinut keskustelutilaisuuteen kanssani xx.xx., johon osallistuu myös lähiesimiehesi. Sinulla on oikeus ottaa tukihenkilö (työsuojeluvaltuutettu, luottamusmies tai muu henkilö) mukaasi.
Selvitystyö
Ilmoitusten jälkeen selvitetään, millaisesta asiasta oikeudellisesti on kyse eli onko kyse lainvastaisesta häirinnästä vai ei. Selvitystyö tulee tehdä puolueettomasti ja syyllistämättä. Työnantajan tulee kuulla objektiivisesti kaikkia tapahtuman osapuolia ja antaa heille mahdollisuus kertoa oma näkemyksensä asiasta. Työntekijöillä on oikeus käyttää tukenaan esimerkiksi työsuojeluvaltuutettua, luottamusmiestä tai muuta henkilöä. Joissain tapauksissa myös työterveyshuollon edustajan mukaan ottaminen voi olla perusteltua.
Esimiehen on syytä varautua siihen, että osapuolten kertomukset saattavat erota toisistaan huomattavastikin. Esimiehen on pohdittava asiaa huolellisesti ja objektiivisesti kaikista näkökulmista ja tässä vaiheessa on esimiehenkin hyvä käyttää apuvoimia, esimerkiksi asiantuntevaa työsuhdelakimiestä.
Mikäli mahdollista neuvotteluja käydään myös siten, että paikalla ovat osapuolet ja mahdolliset tukihenkilöt sekä esimies yhdessä. Yleensä myös työsuojeluvaltuutettu on mukana. Tavoitteena on neuvotteluteitse ratkaista asia ja saavuttaa kaikkia tyydyttävä sovinto.
Asian ratkaiseminen ja seuranta
Työturvallisuuslaissa ei ole yksilöity, miten häirintä on ratkaistava, ja tärkeintä prosessissa onkin, että häirintä aidosti loppuu eikä häirityn terveys enää jatkossa vaarannu. Se, miten siihen päästään, on sivuseikka.
Osapuolille annetaan ohjeita ja neuvoja. Häiritsijälle voidaan esimerkiksi antaa ohjeet asiallisesta käyttäytymisestä ja tieto kurinpitotoimista, mikäli epäasiallinen käytös ei lopu. Jos ohjeet ja neuvot eivät auta tai ne katsotaan riittämättömiksi, työnantajalla on oikeus ryhtyä kurinpidollisiin toimiin, esimerkiksi antaa häiritsijälle varoitus. Vakavimmissa tapauksissa työnantajalla on velvollisuus tehdä ilmoitus asiasta viranomaisille, ja tietenkin asianosaisella itsellään on aina oikeus ilmoittaa asiasta työsuojeluviranomaiselle tai poliisille.
Suositeltavaa on sopia myös tilanteen seurannasta. Voidaan sopia esimerkiksi jokin tietty päivämäärä tai useampikin, jolloin istutaan alas ja katsotaan yhdessä, onko sovitussa pysytty.
Ratkaisu voi myös olla se, että todetaan, ettei tapauksessa ole ollut kyse häirinnästä. Tällöin asian käsittely päättyy siihen ja ratkaisu annetaan kirjallisesti, jotta myöhemmin on näyttöä siitä, että asia on selvitetty ja ratkaistu.
Tiedottaminen muulle työyhteisölle
Yleensä työyhteisössä tiedetään vireillä olevasta häirintätapauksesta, joten esimiehen tulee päättää, miten ja millä tavoin tapauksesta ja sen ratkaisusta voidaan kertoa muulle työyhteisölle vai kerrotaanko lainkaan. Tietenkään mitään työntekijän terveydentilaan tai muuhun henkilökohtaiseen seikkaan liittyviä asioita ei saa muille ilmaista. Työnantaja voi kertoa esimerkiksi, että työpaikalla on selvitetty häirintätapausta, mikä on selvitetty ja ratkaistu osapuolten välillä.
Toimintaohjeet kuntoon
Jos työnantajalla ei ole toimintaohjeita häirintätilanteisiin, on sellaiset viimeistään tässä vaiheessa syytä tehdä. Häirintää ehkäiseviä toimia ovat esimerkiksi johdon selkeä ilmaus ja esimerkki siitä, että työpaikalla ei hyväksytä häirintää (nollatoleranssi), hyvän työkäyttäytymisen pelisääntöjen laatiminen ja menettelytapojen, joilla häirintään puututaan johdonmukaisesti ja tehokkaasti, työntekijöiden perehdyttäminen tai kouluttaminen häirinnän välttämiseen ja ehkäisemiseen sekä esimiesten kouluttaminen häirinnän havaitsemiseen, selvittämiseen ja poistamiseen.
Lakimies Kirsi Parnila
Helsingin seudun kauppakamari
Perustajaurakointi tilinpäätöksessä
Kirjanpitolautakunnan antaman uuden yleisohjeen 6/2017 mukaan tulojen ja menojen kohdistaminen kuten myös varojen arvostus voidaan tehdä nyt samoilla periaatteilla sekä kirjanpidossa että verotuksessa.
Suoriteperusteinen tuloutus on pääsääntönä tässä ohjeessa. Huomaa myös vaikka rakentamista ei olisi edes vielä aloitettu, kaupantekohetkellä tehdään osakkeen luovutukseen perustuva kirjaus. Edelleen on mahdollista myös noudattaa kirjanpitolautakunnan ohjetta Tulon kirjaaminen tuotoksi valmistusasteen perusteella 9/2008.
Ohjetta noudatettava
Uusi yleisohje huomioi kirjanpitolakiin ja ‑asetukseen vuonna 2016 tulleet muutokset sekä uuden pien- ja mikroyritysten tilinpäätöksestä annetun asetuksen määräykset. Pakolliseksi yleisohjeen noudattaminen tulee kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen. Uutta ohjeistusta voi vapaaehtoisesti soveltaa jo tilikaudelta 2017 tehtävässä tilinpäätöksessä tai ohjeen antamisen jälkeen 1.7.2017 alkavilta tilikausilta.
Liitetietovaatimus
Kirjanpito- ja yritysmuotokohtaisen lainsäädännön perusteella tulee kirjanpitovelvollisen esittää liitetietoina asianomaisessa tilanteessa tarvittavat seikat oikean ja riittävän kuvan antamiseksi tuloksesta ja taloudellisesta asemasta olennaisuusperiaatteen mukaisesti toiminnan laatu ja laajuus huomioiden (KPL 3:2.1—2 §)
Liitetietoina tulee siten kertoa mitä menetelmää on käytetty.
Onko tilinpäätöstä laadittaessa noudatettu:
- Suoriteperusteinen perustajaurakointimenettely
- IFRS-perusteista menettelytapaa, vai
- aiemman yleisohjeen mukaista toimintamallia.
Lue myös: Kirjanpitoaineiston säilyttäminen
https://www.kauppakamarilehti.fi/wp-admin/post.php?post=4102&action=edit
Esimerkki liitetiedosta:
Suoriteperusteinen perustaja-urakointimenettely
Asunto-osakkeiden hankintameno:
Vaihto-omaisuuteen kuuluvan asunto-osakeyhtiön osakkeiden hankintamenona on aktivoitu kohdeyhtiön yhtiöjärjestyksen mukaisen osakepääoma- ja rakennusrahastosuoritusten yhteismäärä.
Liiketoimet lähipiirin kanssa
Yhtiö on tilikaudella myynyt ja luovuttanut perustamalleen ja aluksi täysin omistamalleen Asunto Oy Paritalolle – tavanomaisin ehdoin – tontin ja uudisrakennusurakan. Tontin ja urakkasumman kokonaisarvo oli 2 milj. €
Liikevaihdon rakenne ja myynnin jaksotus
Tilinpäätöksessä perustajaurakointitoiminnan myyntinä on tuloutettu ja liikevaihtona esitetty
- rakennushankkeisiin liittyvien asunto-osakeyhtiöiden ja keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden (kohdeyhtiöiden) osakkeiden myyntituotot (= osakkeiden kauppahinta, ilman ostajalle siirtyvää huoneistokohtaista velkaosuutta) osakekaupan toteutumistilikaudelle tuloutettuna.
- urakkasopimuksen mukainen rakennusurakka lisätöineen tuloutettuna sen luovutustilikaudella.
Saatavien ja velkojen netottaminen
Yhtiön vaihto-omaisuuteen kuuluvan asunto-osakeyhtiön rakennusrahasto-osuuksien hankintaan liittyvät velat 1690 t€ ja urakkaennakkovelka 310 t€ sekä asunto-osakeyhtiölle suoritettavan rakennusurakan suorittamisen perusteella syntyvät urakkasaatavat 2 milj.€ on netotettu keskenään.
Jakokelpoinen vapaa oma pääoma
Jos kate projektista tuloutuu osittain tai kokonaan osakemyynnistä, tulee tämä seikka ottaa huomioon jakokelpoisia varoja ilmoitettaessa tilinpäätöksessä, joka laaditaan ennen rakennusurakan luovuttamista, esimerkiksi seuraavasti:
Jakokelpoisen vapaan oman pääoman määrän arvioinnin yhteydessä on huomioitava, että vapaa oma pääoma käsittää ennen rakentamispalvelun luovuttamista myytyjen osakkeiden kauppahintojen ja niiden hankintamenojen erotuksen perusteella tuloutunutta katetta.
Kirjanpidon asiantuntija Teija Kerbs
Helsingin seudun kauppakamari
Kauppakamarin vientiasiakirjojen kysyntä kasvaa – Kiina hipoo jo kärkeä
Suomen kaikkien kauppakamarien alkuperätodistusten kysyntä on tänä vuonna noussut ennätystasolle. Alkuperätodistuksia on myönnetty marraskuun loppuun mennessä yli 64 000 kappaletta. Vastaavin lukuihin ollaan päästy viimeksi vuonna 2013. Kehitys myötäilee tullin vientikaupan tilastoja. Alkuperätodistusten kohdemaiden kärjessä on jo pitkään ollut Venäjä, mutta kakkospaikalla on nyt toista vuotta Kiina. Kauppakamarien todistuksilla sujuvoitetaan suomalaisyritysten vientiä EU:n ulkopuolelle.
“Euroopan unionin yleinen alkuperätodistus on viennin asiakirja, jolla osoitetaan tavaroiden alkuperä Euroopan unionin ja kolmansien maiden välisessä kaupassa. Alkuperätodistus vaaditaan joissakin maissa maahantuonnin yhteydessä tullaus‑, tilastointi- tai erilaisten kaupallisten vaatimusten täyttämiseksi”, Keskuskauppakamarin asiantuntija Hannele Visuri kertoo.
Kauppakamarit ovat myöntäneet alkuperätodistuksia marraskuun loppuun mennessä 10 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana 2016. Kehitys myötäilee viennin kasvua Euroopan unionin ulkopuolelle. Tullin tilastojen mukaan ulkokaupan vienti kasvoi tammi–lokakuussa 13 prosenttia. Suomen tärkeimmät kauppakumppanit EU:n ulkopuolisista maista ovat USA, Venäjä ja Kiina. Alkuperätodistuksissa Venäjän kärkipaikkaa hipoo Kiina, jossa talouskasvu jatkuu muutenkin vahvana. Kysynnän kasvu on kuitenkin ollut suurinta Arabiemiirikunnat, joka on kivunnut tilastoissa tänä vuonna kolmoseksi. Vuonna 2016 alkuperätodistuksia meni sinne kuudenneksi eniten.
“Arabiemiirikunnat ovat solmukohta monen suomalaisyrityksen viennissä. Alueen talouden rakenteiden uudistaminen öljyntuotantoa monipuolisemmaksi lisää sen merkitystä sekä Suomen viennille että asiakirjojen kysynnälle. Myös Iranin kauppaa käydään Dubain kautta” Visuri taustoittaa.
Seuraavaksi eniten alkuperätodistuksia menee Saudi-Arabian, Intian ja Turkin vientiin.
“Vaatimus alkuperätodistuksesta saattaa sisältyä lainsäädäntöön. Toisaalta se voi olla myös tapaan ja kulttuuriin perustuva asia. Alkuperätodistus on luotettava, edullinen ja hyvin tunnettu keino todistaa tuotteen alkuperä”, kuvailee Visuri.
Kauppakamarien sähköisessä e‑Vientiasiakirjat ‑palvelussa asiakirjoihin saa sähköisen allekirjoituksen ja leiman, mutta ne tulostetaan normaaliin tapaan lomakepohjalle.
“Vaikka sähköisesti vahvistetut asiakirjat ovat maailmalla laajasti käytössä ja yleisesti hyväksyttyjä, vaativat eräät maat kuten Iran ja Egypti toisinaan yhä märkäleimallista kappaletta. Käymme jatkuvaa vuoropuhelua esimerkiksi suurlähetystöjen kanssa, jotta sähköinen vahvistaminen koettaisiin yhtä luotettavaksi”, Visuri sanoo.
Alkuperätodistuksia myöntävät kaikki Suomen 19 kauppakamaria. Keskuskauppakamari vastaa alkuperätodistusjärjestelmästä ja sen kehittämisestä. Lisätietoja alkuperätodistuksista e‑Vientiasiakirjat –palvelun kautta www.e‑vientiasiakirjat.fi.
Asiantuntija Hannele Visuri, Keskuskauppakamari