ETELÄ-KARJALAN YMPÄRISTÖPALKINNON SÄÄNNÖT
1. Tavoite
Etelä-Karjalan ympäristöpalkinnon tavoitteena on edistää vihreää siirtymää alueella, nostaa esiin paikallista ympäristöosaamista ja lisätä paikallisten ympäristötekojen julkisuutta.
2. Kriteerit
Palkinnon kriteerejä ovat: vaikuttavuus, innovatiivisuus, merkitys Etelä-Karjalassa ja skaalattavuus/monistettavuus.
3. Palkintolautakunta
Palkinnon jakamisesta päättää palkintolautakunta, johon kuuluu edustaja seuraavista organisaatioista: Etelä-Karjalan Osuuspankki (1.5.2024 alkaen Kaakkois-Suomen Osuuspankki) , LUT-yliopisto, Lappeenrannan kaupunki, Imatran kaupunki, Etelä-Karjalan kauppakamari, Etelä-Saimaa, Etelä-Karjalan Yrittäjät Ry ja Lappeenranta-Saimaa Rotaryklubi Ry).
4. Palkinnon jakaminen
Palkinto jaetaan eteläkarjalaiselle toimijalle joka vuosi tai joka toinen vuosi. Aloitusvuosi on vuosi 2024. Palkinto jaetaan jossain ympäristöteemaan liittyvässä yleisötapahtumassa. Ensimmäisen toimintavuoden jälkeen palkintolautakunta päättää, jaetaanko palkinto joka vuosi, vai joka toinen vuosi.
5. Palkittavat
Palkinto voidaan jakaa esimerkiksi yksityishenkilölle, yritykselle, järjestölle, innovaatiolle, yhteistyöprojektille tai hyödynnetylle opinnäytteelle. Palkittavan kohteen tulee olla konkreettinen ja toteutettu.
6. Palkintolautakunnan toiminta
Palkinnon saajan päättää palkintolautakunta, jossa on mukana yksi edustaja kustakin taustayhteisöstä. Taustayhteisö voi vaihdella edustajaansa. Lautakunnalla on puheenjohtaja ja sihteeri käytännön asioiden hoitamiseen. Lautakunnan puheenjohtajuus kiertää kahden vuoden välein eri taustayhteisöjen kesken. Lautakunta ei saa työstään korvausta. Palkintorahojen kokoamisen ja rahaliikenteen hoitaa Lappeenranta-Saimaa rotaryklubi Ry, joka toimii koko hankkeen teknisenä hallinnoijana.
7. Rahapalkinto
Palkinto on rahapalkinto, joka kerätään osallistuvilta tahoilta sekä mahdollisin lahjoituksin. Palkinnon suuruus päätetään vuosittain. Palkinto voidaan jakaa useamman palkittavan kesken.
8. Taustayhteisöiden panos
Jokainen yhteisö on omalla panoksellaan mukana taloudellisesti ja/tai toiminnallisesti.
9. Kilpailuun hakeminen
Kuka tahansa voi ehdottaa palkinnon saajaa. Palkinnon haussa käytetään kaavaketta, jolla voidaan antaa riittävät tiedot kohteesta.
10. Erityistilanteet
Palkintolautakunta voi myöntää palkinnon myös kohteelle, joka ei ole hakenut palkintoa. Lautakunta voi myös olla myöntämättä palkintoa jonain vuonna, vaikka palkinto on ollut haettavissa. Tällöin palkintoon kerätyt varat siirretään seuraavaan hakuun.
11. Päätösmenettely
Palkintolautakunta päättää palkittavasta kohteesta tarvittaessa äänestämällä. Saaja päätetään yksinkertaisella enemmistöllä, äänten mennessä tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisee.
12. Julkistaminen
Vain palkinnon saaja/saajat julkistetaan.
Tästä pääset takaisin Etelä-Karjalan ympäristöpalkinto 2024 sivulle.